Kolumne

PodUzgredRečeno: VRAĆENA “MINIJATURA IZ ĆUMURA”

Okončana je višemjesečna drama oko nestale minijature Seada Hambiralovića, nastale prije 50 godina predstavljene na XII Međunarodnom bijenalom festivalu umjetnosti minijature u Tuzli, potom u Sarajevu, Zenici i Bihaću.

 

Nakon  zadnjeg maila n/r direktoru BKC-a zatražio odgovor je li obaviještena policija i pogledani video- nadzori…..? U praksi ako se ne nađe  to se kompenzira obeštećenjem. Ili sudskim putem kao najgorim rješenjem. Uz “grešku” što prilikom prijave rada nije naveo cijenu- toliko znaćila i zamolio da se pripazi– planirano za muzejsku postavku Bijeli Golub koja je u pripremi u Zvorniku.

 

Ovaj put sve se dobro zaršilo a loše u norveškom Bergnu prije 3 decenije kada je u auli Univerziteta u okviru međunarodne konferencije predstavljen projekat Sopp for fred (Gljiva Mira). Između ostalog sa izloženim zvorničkim koferčićem u kojem je sačuvano “srce” projekta sa više dokumenata o njegovom predratnom mirovnom i umjetničkom angažmanu u rodnom grdu). Blamažu oko nestanka je brzopotezno smirila Rangild Ihle, direktorica BIKS-a u čijoj produkciji je išla izložba. Požurila je da kupi sličan, ali više to nije bilo to

 

Za svaki slučaj koferčić je bio izložen prazan, a fotos originalnog sa opisanom kratkom storijom nalazi se u prvom dijelu monografije štampan na norveškom jeziku.

 

Info.GljivaMira

 

P.S. Na fotosu eksponati ovog autora koji su do sada učestvovalano na bijenalima: Sjećanje na Omera, Let praunuku, Nešto između i vraćena Minijatura iz ćumura, sasvim s desna.

Na vrh