Kult(ura)

U srijedu svečano otvaranje 19. INTERBIFEP-a

Čast i zadovoljstvo nam je najaviti svečano otvaranje 19. Internacionalnog bienalnog festivala portreta (INTERBIFEP-a) Tuzla, koje će biti organizovano u srijedu, 18.septembra 2024.godine u 20:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla (II tuzlanske brigade 13).

Centar za kulturu Tuzla i ove 2024.godine održava dugu tradiciju organizacije ovog značajnog festivala, koji je uspostavljen 1980.godine. Da je riječ o cijenjenom i značajnom festivalu govori podatak da učešće u festivalu uzimaju umjetnici iz čitavog svijeta.

Ove godine prijavljeno je 98 umjetnika iz 27 zemalja svijeta sa 151 umjetničkim radom na temu portreta a u tehnikama: crtež, grafika  ulje na platnu, fotografija, digitalni crtež I video art. Učesnici 19. Interbifepa dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, zatim Švedske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Švicarske, Indije, Kostarike, Madagaskara i drugih zemalja.

Stručni žiri u sastavu Iva Ćurić (Hrvatska), Bojan Otašević (Srbija) i Anja Bogojević (BiH) će objaviti imena dobitnika Diplome za crtež, Diplome za grafiku (otkupne nagrade koje upotpunjuju fundus Međunarodne galerije portreta Tuzla) zatim Diplome za fotografiju, Diplome za video art portret, Diplome ‘Ismet Mujezinović’ i Diplome ‘James Haim Pinto’.

Festival ostaje otvoren do 25.novembra 2024.godine, a tijekom trajanja festivala, će svi posjetioci galerije portreta, moći glasati za svog favorita putem glasačke kutije, koja se nalazi u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Za one koji nisu u mogućnosti da posjete galeriju, kompletnu izložbu portreta 19. Interbifepa će moći da pogledaju putem Facebook stranice Centra za kulturu Tuzla, gdje će jednostavno ‘klikom na like/sviđa mi se’ ispod slike svog favorita dati glas umjetniku i djelu koje im se najviše dopada. Umjetnik odnosno djelo koje osvoji najveći broj glasova osvaja Nagradu publike.

Pokrovitelj Interbifepa je Grad Tuzla, sponzori su Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Turistička zajednica grada Tuzle, JKP Panonika, BH telekom i SECOM security Tuzla. Medijski pokrovitelj je RTV 7 Tuzla.

Na vrh