Lični stav

Fatmir Alispahić: Sedam dana otkako mi je otet mobitel u MUP-u TK, protuzakonito, na prevaru i pod prijetnjom upotrebe sile

1. Sedam dana ni glasa, ni od MUP-a, ni od Suda, iako sam odmah protokolisao zahtjev da mi se vrati mobitel koji mi je otet, pod kriminalnim okolnostima.
2. Dva i po sata bio sam lišen slobode, kada mi je rečeno da sa svojim mobitelom neću izaći iz zgrade MUP-a, koji će biti uzet, rečeno mi je – “milom ili silom” – a kako sam bio u stanju stresa zbog pokušaja napada na moju kuću,  sa povišenim krvnim pritiskom, te kako sam bio u stanju šoka zbog kriminalnih postupaka službenika MUP TK, koji su me pozvali na prevaru, navodno zbog tog pokušaja napada, a zapravo zbog otimanja mobitela – to sam bio primoran da potpišem izjavu da mobitel predajem “dobrovoljno”. Za mene je bilo nevjerovatno da MUP TK samo formalno zanima ko je to htio napasti na moju kuću i da ih suštinski zanima oduzimanje mog mobitela. Atmosfera lišenosti slobode, neovlašteno zadržavanje u malenoj i zagušljivoj prostoriji, a u stanju visokog pritiska, vrtoglavice i tahikardije, uzrokovati su da predam mobitel u potrebi da izađem vani. Sve ovo sam objasnio u protokolisanim zahtjevima za povrat mobitela i u zahtjevu za intervenciju Odjela unutarnje kontrole MUP-a TK. Posebno napominjem da meni kao novinaru, po Zakonu,  mobitel nije mogao biti oduzet, a posebno NE bez sudskog naloga.
3.  Kao i kod mnogih, i kod mene je za mobitel vezano funkcioniranje života. Tu su mi kontakti, račun u banci, ulaz na FB i YouTube kanal Deftera hefte… Tu si mi dragocjene porodične fotografije. Posebno teško mi je palo ovo: Moja Majka ima 90 godina, sama je na spratu kuće, teško pokretna, dok sam na poslu svako malo  preko kamere pratim kako je, da ne padne… Da li da kupim novi mobitel? Da na novi instaliram aplikacije kamere, banke i sl.? Čekam, evo, sedam dana već…
4. Niko, baš niko u javnosti, a ni institucije kojima sam se odmah obratio (FMUP, SIPA, OSA) nije pokazao interesovanje za ovaj dosad nezabilježen slučaj. Izuzev građana na FB. Šute i u MUP-u TK i u pravosuđu. Smatram da je ovo podrška anarhiji i teroru nad ustavnim pravom na slobodu govora. Ovo je podstrek banditima koji prijete mojoj sigurnosti. Ovo je čin zastrašivanja svih mojih prijatelja. A nadasve, ovoj je pokušaj da se moje ime dovede u kriminalni kontekst, po uputama glavnog tužioca TK Vedrana Alidžanovića koji je zaštitio napadače na mene, a mene – bez ikakvih pravnih dokaza! – optužio da imam “neprimjeren i drzak narativ”, kojim “izazivam” da budem napadnut. Osobno smatram da je ovo združeni ČIN ODMAZDE – jer sam Alidžanovića prijavio VSTV-u za podsticanje na nasilje prema novinaru,  te u mnogo navrata kritikovao štetno djelovanje SDA ministra MUP-TK. Ne znaju oni da ja nisam materijal koji se može slomiti!!! – a toliko su naorali da će pred Sudom Vremena slovo Istine svjedočiti o njihovoj zloupotrebi Zakona i o ovome što rade.
5. Obavještavam prijatelje da sam izvadio novu karticu za svoj broj mobitela, da sam od Mame posudio neki stari mobitel. Mada mi je žao moje S8, na koju sam navikao i koju ću ovakvu – opoganjenu – morati razlupati, ako mi je nekada vrate.
mr. sc. Fatmir Alispahić
književnik i publicista
Bunker, 28.8.2024.
Na vrh