Kolumne

Bijeli golub ponovo (ne)leti 557- VIOLINA NA BALKONU I TRI PISMA

Ili: I tri novosti iz najkomšijskije zvornčke ulice

 

Piše: Sead Hambiralović

 

U Beksuji sreo Rabiju Buljubašić. Sa štakom- klajka, uvijek vedra lica. I Eminu Avdić. Davne godine lica kako već bude kada se ostane rano bez muža- kuća grohnula, zapelo sa donacijom, bez posla. Kćerka Senada djevojćutak, svirala violinu! Odmah kliknulo – neka dođu na moj balkom da nešto kratko odsvira…

 

Odsvirala.Taman koliko treba i simbolično za otvaranje Prvih Susreta zvorničke dijaspore Biti u svom gradu u centru, potom Kazanbašči- gdje se zasadilo Drvo sjećanja a naredne godine otvoren spomenik na prvoj masovnoj grobnici, ukupno otkriveno 11.

 

Ostalo je povratička istorija. Ima arhivitano po novinama, rtv-u, i koji ponos na Emininom licu kad pitam za ćerku. U Travniku je, tri sina rodila…Dalje ne treba i odmah sinulo. Nakon 19 godina dogovor da se ponovo u najkomšijskijoj zvorničkoj ulici čuje njena violina. Čim privedem dizajn najavljene muzejske postavke sa “scenom” na balkonu i specijalnim posluženjem za goste. I, novost oko postavke Bijelog Goluba. Ostaje kada dođem svakog drugog vikenda, a kada krenu perfomansi, obrnuće se- kao sliječe na balkon. Heheee, i ovaj simbol mira željeće da bolje čuje violinu i “okrenut” gostima ispadne bolje na fotosu..!

 

AJET BULJUBAŠIČ: Guten Tag, GljivaMira & Dragi moj Seade,
Kao  što  si i rekao  fotos  je ispao super, a nedavni tvoj članak baš onako kako smo i pričali na Kazanbašči. Malo  smo se i nasmijali kada je moja kćerka u šali upitala: A gdje sam ja? Muzikolog, radi na Ö1-kultur radiju- Prvom austrijskom radiju kao muzički urednik.


Zna o tvojim angažnamima a nisam ti rekao o njenim da ne ispadne- već znaš kako ko reaguje ako su ti djeca uspješna. Rekoh joj, slušaj: ti si moj Bijeli golub! Slatko smo se smijali.                             

I jedna zanimljivost koje se vjerovatno ne sjećaš. Ispričao Belmi o jednom od tvojih prvih članaka u “Glasu sa Drine” prije 40 godina (nisam siguran dali  je 74  ili 75- te)  naslova:  “POŠTENI  PRONALAZAČ  VRATIO NOVČANIK”. 

Vezano je za događaj kada sam pronašao novčanik u kojem je tada bilo mnogo para za ono doba. Mislim 30-40 “crvenih”. Svi mi govorili: jesi li budala, ne  vraćaj..!
Pronašao kraj  Bolnice, kad  se krene nama sa Čauševca na Grobnice onim uskim na desno “zavijenim” betonskim stepenicama.Tad smo još živjeli gore a ti si napravio kratku priču. Naročito godilo u školi jer su svi čitali u novinama  o poštenom pronalazaču Ajetu Buljubasicu…
Puno pozdrava i do sljedećeg javljanja
.                                                                                             

Eeee, baš me razveselila ova informacija o novčaniku. Ne sjećam se, a pretpostavljam da je članak “izrezan” i zalijepljen sa ostalim mojim arhiviranim tekstovima što se nalazila pod ključem  u vitrini u mojoj kancelariji. Plus još ponešto- nikada nije vraćeno! A bilo je tada golemo izaći u Glasu sa Drine, koji je distribuiran po firmama i nemal dolazio u svaku kuću. A tek koliko je bio ponosan Branko Vukelja kada sam ga metnuo u novine. Naravno valjalo je pisati  i o uspjehu dueta Skalanić- Jugović na banjalučkom festivalu “Prvi aplauz”. Husko je sada u Parizu, a ne znam dokle je Zoran dobacio…Kasim Rašidović s početka izbjeglištva javio iz Njemačke i veli da je prvi put stao pred mikrofon u mojoj radio-emisiji Dječiji žurnal (kao i Olja i Pero Spremo), čujem sada je neka fora po političkoj liniji i drži advokaturu u Wurppetalu…

VLADIMIR SAVIĆ: Hvala na lijepim riječima i prepoznavanju truda. Vjerujem da Gospod vidi i da je to najbitnije. Vjerujem u univerzalne vrijednosti koje svjedoče da ljubav, dobrotu, iskrenost, ljudskost… ne možete kupiti, ne možete uništiti. A šta je to nego odlika raje, a to čini čaršiju (svaku!) i posebnost jednog mjesta. Stoga, Zvornik ne mogu uništit ratovi i mašine. Zato je Zvornik za me koji sam vaspitam na dr. vrijednostima – nešto više. I kad mu date, a Vi kao kulturni radik to najbolje znate, uzvišenu vrijednost, i svaka bašča i kuća i sokak, više ne bivaju samo sokak, kuća, i bašča… Dobivaju nešto mitsko, mistično, za šta se čovjek vezuje, za pta mu se po automatizmu pali lampica arhetipska.

S tim u vezi, šaljem Vam interno da čujete refren pjesme koju očekujem da iziđe, ako Bog da, na jesen.                                                                                                                                                                                                                                               . . . . .                                                                                                                                             

 Fotos uz naslov kada je prvi put zasvirala violina na balkonu kuće osnivača Gljive Mira. Vinova loza još nije dosegla ogradu i nedostaje Bijeli Golub u zraku, poklon učenika jedne švedske gimnazije. A za nezaborav nastup Senade Avdić u centru na otvaranju Prvih susreta zvorničke dijaspore Biti u svom gradu sa pokojom suzom, posebno na Kazanbašči…

 

Zavrijedio si poštovanje! Preslušao više puta pred spavanje i narednog dana. Ima dobru energiju i moćno zvuči. Ujutro uz šolju jutarnje kafe sa pogledom na “Novo sunce” u dnevnoj koju sam naslikao kada mi je bilo veoma teško. Pogodila komunalna odluka da će dio Vivala centra renovirti i valja tražiti novi prostor za moju Internationella barngallery Fredssvampen u Orebru… A često ponavljam da je čovjek uvijek i na dobitku. “Izvedri” na bolje pa se dio eksponata savršeno uklopi na scenu velelijepe dvorane Koncerthus, a naredne dvije godine moj Bijeli Golub poleti i sa velike scene u čuvenom Stadsparku. Na trećoj Barnes fredsgala okačena su velika tri od stirpora- pisano kako je u toku programa zapuhalo i polomiše dva prednja bijela goluba. Jedan ostao u zavjetrini i prošle godine napokon rasklopljen prevezen. Ne u gepeku, već za svaki slučaj  na spratu na 4 prva sjedišta Bundavica busa…, op.a.).

Imponovalo kada je Vlado zaredao još nekoliko kratkih pisama i tekst komponovane pjesme Nek Zlatica nosi zlatne dane naše. Sve pojasnilo otkud toliko zanimanje za prošlost Zvornika-podatak da je rođeni Tuzlak. I taj vijekovni hendikep stanovnika bez prave rijeke i nećega monumentalnijeg kao što je Stari grad poviše Zvornika.., a pri kraju kazaće se kojeg golemog problema. To da zv-vlast bila zainteresovana za te teme.

Očekivano, a nisam ni ja bolje prošao sa ovo(ne)vremenim i ne čudim. Pa i oko elementarnog koje nije moglo proči- makar neki “znak” da su ovdje postojali još neki. Tuzla je zaradila velike poene što je sačuvala bogomolje, nazive ulica…- jednom naveo razloge zašto  volim što mi je adresa dr. Rose Hadživuković. U rodnom gradu većinom novi nazivi ulica, niti jedne “drugačijeg imena”- ne može da prođe ni NADE Ostojić koja je dala život da spasi svoje komšije u Zamlazu…

 

DAJĐA DAJĐIĆ: Maksuzile prekrasan sellam i topao pozdrav našem štovanom zvornićkom umjetniku gosp. Seadu Hambiraloviću. Šaljem gdje sam u postavci od mesčini prije dvije hevte zdravo kritikovao- ne kritikovao da ga napadam nedaj Bože! Jer jedan takav štovani umjetnik zašto tintu iz pera- naliv za Tuzlu da troši kad Zvornik vapi za umjetničkim naliv- perom. Dapaće, razlog sam saznao da je rahmetli Majka Tuzlanka i što se podrazumjeva iz gore napisanoga. Rahmetli Majke radi i Tuzle poradi nadam se da će pero- naliv našega štovanoga zvorničkoga umjetnika zaokružiti na  80 posto Zvorniku, a  20 posto ostane Tuzli. Što se poziva tiće na čaj kuljanski i blagodarni džem smokvin iza  njegove kuće u najkomšijskijoj ulici rado prihvatam poziv ABD. Tisuće sellama našem štovanom prijeRatnom zvorničkom Umjetniku. 

 

Ehe- heeej, kao prvo hvala, treba nama vedrine u ovome mrkom svijetu! A dao si me na deverat da tekst malo udesim i nadam se da nemaš ništa protiv. Ono grdno “Grobnice” sam makao ali kasno pred rat nadošao da se zamijeni sa ljepšim. A propitao ko stoji iza pseudonima Dajđe sa Fetije i neki dan Halidžik potvrdio. Mnogo se tome radujem, pa ćemo naširoko kada dodješ. A oko procenata otpada tvoj prijedlog 80:20 posto. Pojasniću dodatni razlog – ostaje očevih 51 naspram majkinih 49 tuzlanskih.

 

P.S.

Nakon nedavnog kratkog LIČNOG STAVA Amira Zahirovića u subotu na kraju objave PodUzgredRečeno postavio link. (Pri otvaranju greškom zamijenjen tekst, ali je oko podneva sve bilo u redu).Pametnom dosta i za uzbunu je po svim linijama oko rječice Jale- praktično otvorene kanalizacije po sred Tuzle! Samo detalj koliko su pogubljeni orjentiri i logika- klupe uz šetalište (uporedo biciklistička staza od Merkatora do Slavinovića) sa “pogledom” na korito višedecenijske sramote koja (ne)može da se riješi? Bilo je nekih futurističkih planova, biva voz u zraku iznad korita Jale- smiješno da nije tužno- ova zemlja jedva pokrenula tek poneki zemljani voz!

 

Bolje pokušati zakolutati odmah i sad sa najjednostavnijim “popločavanjem”. Kao što je davno riješeno sa Zlaticom u Zvorniku i nakon Doma zdravlja nadograđivano ovo i ono. Politikaneri, šta bi ovaj narod bez vas – mogli ste se i vi uključiti pa neka se (ne)broji da je u predizborne svrhe..!!!

 

Oko Bijelog Goluba spomenuta novost spočetka. Druga da bundeve sremenduše napreduju, a treća da je u najkomšijskijoj ulici nakon nedavnog nevremena bilo štete. Sa nadograđene dvospratnice sa tri nova sprata (?!), vele van pravila struke i znatno nadvisilo vaj kvart, obaška problematična statika. Možda kao opomena da je jak vjetar podigao samo desetak crepova koji su sletjeli i fasovalo samo jedno auto.

 

(U četvrtak vanredna kolumna Bijeli golub ponovo (ne)leti 558- Biciklijada i Vahidina želja)

 

.____________

Kolumne i objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje &GljivaMira; Reference osnivača projekta OVDJE Prenose portali: BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK u Engleskoj, Bolja Tuzla; Šeher Banjaluka u Švedskoj i Fb. stranice GljivaMira i Zvornik kroz sela, mahale i čaršiju; Kontakt: info.gljivamira@gmail.com & dabudebolje@gmail.com   

Na vrh