Kolumne

PodUzgredRečeno: KUM IZ MOSNIKA ULAZI U PRIČU

Ovaj poznati tuzlanski kvart ušao je u literaturu (roman Bijeli cvijet iznad puta, S.H.) zahvaljujući strašnom Mučetu i uposlenicima đačkog doma “Enver Šiljak”, Mandžuki i bokseru Buci. Pola vijeka kasnije valja pisati i o Mefludinu Zahiroviću – Kumu (85), koji se još od davnog otvaranja slanih jezera samoinicijativno “dao” da iza sebe ostavi nešto lijepo i korisno. Ali sa dugogodišnjim pozitivnim problemom koji nikako da se riješi. Obično je tako kada prevladaju želja i emocije na jednoj strani, a reda mora biti i pravila kojih se treba držati.  

 

Ovo je jedan od tri urađena fotosa i za sada toliko. Jer, treba saslušati i službenu liniju. U svakom slučaju vjerujem da se može lako riješiti. Predložiću čim umanji špica sezone da se uz kaHvu “sjedne” ubijeđen da će se to u minuti i svi budu zadovoljni.

. . . . .         

Kako stvari stoje idućeg godine valjaće dopuniti prvo izdanje knjige Panonika, priče sa slanih jezera. Svakako i o Muneveri Seki Osmanović (89), jednoj od preostale od Tuzlanske raje najpoznjih godina (strane 79- 90)zanimljivom turističkim rezonom Slovenca Borisa Pacuge,  našima iz dijaspore Mirzi Kadiću, Islamu Bajramoviću, Ševali Isabegović…

 

Na drugom fotosu plakat na jednom od tri ulaza, sa obavještenjem da se knjiga može kupiti u suvenirnici između prvog i drugog jezera i da je prihod namijenjen za razvoj projekta Gljiva Mira.

  

Info.GljivaMira/ SeaD

 

P.S.

 

Utorak najava kolumne: Bijeli golub ponovo (ne)leti 555- KO SE TO TAMO ŽALI?

 

­­­­­­­­­­­­­­­_____________

Kolumne i objave u funkciji regionalnog projekta u osnivanju DaBudeBolje &GljivaMira; Reference osnivača projekta OVDJE Prenose portali: BHDINFODESK ili BIH DIJASPORA INFODESK u Engleskoj, Bolja Tuzla; Šeher Banjaluka u Švedskoj i Fb. stranice GljivaMira i Zvornik kroz sela, mahale i čaršiju; Kontakt: info.gljivamira@gmail.com & dabudebolje@gmail.com    

Na vrh