Politika

Dragan Mioković: Prebilovaca su se dužni sjećati svi antifašisti i srpski nacionalisti nemaju monopol nad njima

Povodom jutrošnjeg dolaska Aleksandra Vulina u Prebilovce, oglasio se Dragan Mioković, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

„Aleksandar Vulin imao je namjeru iskoristiti prebilovačke žrtve za demonstraciju nekakve moći tako što bi došao helikopterom i neka mu za to nije data saglasnost. Na kraju je došao, ali na drugi način, no nema sumnje da će pokušati ispolitizirati golgotu koju je prošao srpski narod u Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, a čiji su simbol Prebilovci.

Srbija i njeni političari nemaju nikakvo pravo na monopolizaciju tih žrtava. To jesu srpske žrtve, ali su i bosanskohercegovačke, to su žrtve fašizma i dužni su ih se sjećati svi antifašisti.

Kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, želim reći da ću otići u Prebilovce i pokloniti se žrtvama ustaškog terora, ali nakon što sa svojim politizacijama tih žrtava završe nacionalisti. Skupljam i delegaciju zvaničnika i političara koji su voljni isto to učiniti, a zasad sigurno znam da sa mnom idu Duška Jurišić, kao zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice na državnom nivou, i Miomirka Melank, kao delegatkinja u Domu naroda Federacije BiH.”

Na vrh