Politika

BOSS – Po Sudu BiH Mirnes Ajanović je pristalica sam sebi ili?

Sud BiH je odlučio da se BOSS kazni jer je predsjednik Mirnes Ajanović pristalica BOSS-a. Nigdje u Izbornom zakonu BiH niti u podzakonskim aktima nije određeno šta je “pristalica političke stranke”. Uprkos tome, sudije Suda BiH, Zvjezdana Antonović, Mirsada Džindo i Redžib Begić, odbili su žalbu, citat: „valja istaći da se pristalicom političke stranke u skladu sa Izbornim zakonom BiH smatra pripadnik, predsjednik i članovi političke stranke.”, a nigdje nije propisano ni da se, kako navode, u nedostatku registra političkih stranaka, citat: „nedvosmisleno može utvrditi da se članovi nazivaju pristalicama“.

Pozivamo navedene sudije Suda BiH da javnosti prezentiraju član bilo kojeg propisa da je predsjednik stranke – pristalica, jer je jedini osnov kažnjavanja BOSS-a to što je Mirnes Ajanović po Sudu BiH „pristalica sam sebi“.

Pozivamo sve sudije, pravnike, političare i građane BiH da provjere da li je u članu bilo kojeg propisa sadržana citirana tvrdnja Suda BiH. Ukoliko takva norma postoji BOSS će se brisati iz sudskog registra, a ako norme nema – bilo bi pravedno da navedene sudije iz moralnih razloga daju ostavku, zbog saučestvovanja u nezakonitom i inkvizicijskom djelovanju CIK BiH prema BOSS-u i Mirnesu Ajanoviću!

 

Članovi 7.3 i 7.1a IZ BiH razlikuju pojmove „pristalica“ i „kandidat“ (pripadnik stranke), citat: „Nadležni organi osigurat će slobodu kretanja kandidata, pristalica i birača tokom cijelog izbornog procesa“, što dokazuje da pristalica nije pripadnik stranke, a time ni član niti predsjednik.

 

Podsjećamo, BOSS je kažnjen zbog objave Mirnesa Ajanovića u maju na ličnom Facebook profilu da je BOSS-a ovjeren za izbore, jer CIK BiH samo BOSS nije evidentirao u javnoj objavi. To je označeno preuranjenom kampanjom, što je nezakonito a i apsurdno jer CIK BiH ne kažnjava  kandidate koji se svakodnevno predstavljaju u medijima, protivno članu 9. stav (2) Pravilnika o medijskom predstavljanju, gdje je propisano da je preuranjena kampanja, citat: „Zabrana iz stava (1) ovog člana, odnosi se na upoznavanje birača i javnosti sa programom i kandidatima za predstojeće izbore“.

Odluka Suda BiH će biti predmet rasprave pred Ustavnim sudom BiH, a ako bude potrebno, i pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Na vrh