Politika

Saopćenje Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres – RAZBACIVANJE DRŽAVNIM NOVCEM ZA KUPOVINU IZBORA

Usvajanjem budžeta BiH za 2024. godinu predviđeno je za tekuću rezervu koju čelnici Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara BiH i članovi Predsjedništva BiH mogu podijeliti bez ikakvog javnog poziva 2.160.000 maraka. Do sada su jedino članovi Predsjedništva imali određene iznose na raspolaganju i to daleko manje nego ove godine.

 

Neshvatljivo je da je ovakva nova procedura uvedena u vrijeme kada nema govora o povećanju minimalne plate (bez obzira na ranije najave da će do kraja godine iznositi 1.000 KM), penzija, smanjenja nameta privredi i drugih konkretnih aktivnosti koje bi trebale dovesti do ekonomskog rasta u Bosni i Hercegovini.

 

Ovakav potez kao i ponovno odobravanje isplate radnicima godišnjeg iznosa od 2.768 KM u vidu pomoći koja nije obavezujući za poslodavce i bez koje će ostati oni kojima je najpotrebnija je očita kupovina glasova pred izbore. Bez obzira na to ko je na vlasti, princip je decenijama isti: zloupotreba javnih resursa za finansiranje ostanka na vlasti.

 

U vrijeme masovnog odlaska ljudi, potpunog nesrazmjera potrošačke korpe i prosječnih plata, visokih nameta koji sprječavaju rast privrede, korupcije koja onemogućava investicije i drugih problema zbog kojih veliki broj građana ne mogu ni sanjati o kvaliteti života koja je prisutna u zapadnim državama, umjesto bahatog razbacivanja našim novcem, potrebne su hitne ekonomske mjere koje će dati dugoročne rezultate. One kratkoročne kupuju glasove i onemogućavaju dugoročno stabilno, zadovoljno i slobodno društvo.

 

Na vrh