BiH

8. mart – Nema razloga za slavlje

Povodom 8. Marta, Međunarodnog dana žena, Fondacija INFOHOUSE iz Sarajeva i @fondacija_lara iz Bijeljine žele podsjetiti bh. javnost da nema razloga za slavlje jer:
– od 343.500 nezaposlenih u BiH više od 58 posto ili 200.672 su žene,
– oko 200.000 žena posao čeka više od 5 godina,
– upravljačke strukture najvećih kompanija u BiH čini 85 posto muškaraca!

 

8. Mart je dan kada obilježavamo privredna, politička i društvena dostignuća žena. Ovaj dan 2024. godine koristimo da sve poslodavce u BiH podsjetimo na jednakopravnost polova na radnom mjestu koja je zagarantovana Zakonom o ravnopravnosti polova BiH, a koja se nažalost ne sprovodi u većini privrednih subjekata i javnog i privatnog profila.

 

Koristimo ovaj iznimno važan datum da pozovemo javnost da se pridruži kampanji NIJE FER! putem koje će naše organizacije u narednom periodu informirati javnost o ključnim problemima u postizanju rodne ravnopravnosti na bh. tržištu rada te pozvati ključne aktere da zajedno nađemo izvediva rješenja i doprinesemo smanjenju rodnog jaza.

 

Projekat “Međusektorsko partnerstvo za ljudska prava i rodnu ravnopravnopravnost na tržištu rada” implementiraju Fondacija INFOHOUSE i Fondacija LARA iz Bijeljine, a uz podršku @eubih Opšti cilj ovog projekta je doprinijeti smanjenju diskriminacije žena na tržištu rada promovišući i štiteći ekonomska i socijalna prava žena i jačajući proces EU integracija.

 

Promjene mogu doći samo iz zajedničkog pristupa i rada.

 

Također kroz BH novinare biće odrađena kampanja sa 10 novinarki iz BiH gdje ćemo ukazati na probleme sa kojima se novinarke suočavaju tokom svog rada.

Na vrh