Vijesti

76. godišnjica Tuzlanske rezolucije – prvog antifašističkog dokumenta u historiji Grada

U povodu 76. godišnjice Tuzlanske rezolucije – prvog antifašističkog dokumenta u historiji Grada, osjećamo za potrebu da kao Bošnjačka zajednica kulture podsjetimo na ovaj događaj iz naše historije.

 

Uvod u herojsko djelo muftije Kurta

 

BZK „Preporod“ ZOD Tuzlanskog kantona podsjeća da se 11. decembra navršava 76. godina od prvog antifašističkog dokumenta koji je donesen u Tuzli, a kojim se apelira na zaštitu svih građana, bez obzira na njihovu narodnu i vjersku pripadnost.

Bijeljinska i Tuzlanska rezolucija donesene su nakon četničkog pokolja oko 300 Bošnjaka u Koraju, koji se dogodio 28. novembra 1941. godine. Cilj rezolucija je bio da se preduprijedi eventualna odmazda nad srpskim stanovništvom, koje nije snosilo nikakvu krivicu za zločin koji je počinjen od strane četničkih formacija. Cilj je bio i da se preduprijedi plan Pavelićeve NDH, da se zločin u Koraju iskoristi za izazivanje osvete Bošnjaka nad Srbima.

Intelektualci su u Bijeljini 2. decembra, a u Tuzli 11. decembra,  ovim Rezolucijama osudili zločine i zatražili zaštitu Bošnjaka, ali i zatražili pokretanje krivične odgovornosti protiv onih koji su izazivali ispade protiv Srba.

Na tragu Tuzlanske rezolucije dogodit će se i čuveno spašavanje tuzlanskih Srba, kada je tuzlanski muftija Kurt spriječio spaljivanje Sabornog hrama i pravoslavnih vjernika u njemu na Badnje veče 1942. godine, a zašta je odlikovan Ordenom bratstva-jedinstva.

BZK „Preporod“ ZOD Tuzlanskog kantona će nastojati da ovaj historijski događaj etablira kao jedan od regionalnih simbola antifašističke kulture.

 

 

PREDSJEDNICA

Asja Redžić


Komentari

Na vrh