40 uposlenika UKC-a Tuzla zaraženo koronavirusom, uvedene nove mjere

11.03.2021. 


Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, danas je Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona održao sjednicu hitnog karaktera.

Direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović, potvrdio je da je trenutno koronavirusom zaraženo 40 zaposlenika UKC-a Tuzla, među kojima su infektolozi, pulmolozi, specijalisti za plućne bolesti i anesteziolozi.

Smatra da je zabrinjavajuće stanje jer je, kako je naveo, u proteklih deset dana od četiri zaražena medicinska radnika, taj broj povećan na 40.

Između ostalih, COVID-19 potvrđen je i kod glavnih nosioca za liječenje oboljelih od tog virusa.

-Nažalost, jutros nam je preminuo i kolega koji je koronavirusom zaražen na radnom mjestu i imao je vrlo tešku kliničku sliku – naglasio je Jusufović.

Doneseno je nekoliko novih mjera s ciljem suzbijanja koronavirusa i zbog sprečavanja kolapsa zdravstvenog sistema, a jedna se odnosi na suspendovanje hladnog operativnog programa, a u kontinuitetu će se raditi akutni program.

-Samo selektivni slučajevi će se pregledati u smanjenom broju. Kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite neće doći u pitanje. Mi ćemo također uvesti i sistem što manjeg kontakta među osobljem kroz rad u turnusima, odnosno četverobrigadni radni sistem na svim klinikama i zavodima gdje to dozvoljava broj osoblja – kazao je Jusufović.

Novim mjerama obuhvaćena je i privremena obustave praktične nastave u UKC-u Tuzla za studente Medicinskog fakulteta i srodnih fakulteta UNTZ Srednje medicinske škole, izuzev studenata koji obavljaju klinički staž.

Zbog povećanja hospitaliziranih osoba zaraženih koronavirusom u dvije COVID bolnice u UKC-u Tuzla,  unutrašnjim raspoređivanjem oko 30 posto osoblja UKC-a će biti angažovano u tim odjeljenjima.

Po riječima Jusufovića, trenutno je u COVID bolnicama hospitalizirano 72 pacijenta, što pokazuje porast u odnosu na jučerašnji dan, a oko jedna trećina hospitaliziranih ima tešku kliničku sliku.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić smatra da se trenutna epidemiološka situacija ne može ocijeniti alarmantnom, ali shodno rastu broja novootkrivenih pozitivnih slučajeva, ona ima tendenciju pogoršanja.

Poručio je da se ovaj problem mora ozbiljno shvatiti i adekvatno pristupiti provođenju svih mjera.

 

Osigurana druga doza vakcina za tuzlanske ljekareBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!