Kult(ura)

30. književno veče “Riverijadu” u ponedjeljak 03.06.2024. godine u 19:00 sati u Muzeju istočne Bosne

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na jubilarno 30. književno veče “Riverijadu” u ponedjeljak 03.06.2024. godine u 19:00 sati u Muzeju istočne Bosne (Džindić mahala br.21).

Povodom obilježavanja jubilarnih 40. godina od ZOI84, poseban gost bit će Tuzlak koji živi u Danskoj, historičar dr. Zlatko Jovanović, viši analitičar u Organizaciji Demokratija u Evropi (DEO) i vanredni istraživač pri istraživačkom centru “The Many Roads in Modernity” na Univerzitetu u Kopenhagenu gdje je i doktorirao jugoslovensku istoriju. Koji će nam predstaviti svoju knjigu: “Kulturna istorija Zimskih olimpijskih igara 1984. godine: Stvaranje Olimpijskog Sarajeva”.

“Ova knjiga priča o velikoj infrastrukturnoj transformaciji grada i njegovom promjenjivom globalnom imidžu u odnosu na domaćinstvo Igara. Osvrćući se na različite kulturne reprezentacije Sarajeva u periodu od 1960-ih do 1980-ih, knjiga istražuje kako je promocija grada kao budućeg globalnog turističkog centra rezultirala povećanjem svijesti stanovništva o kulturnim posebnostima grada. Analiza otkriva kako je proces modernizacije u vezi sa održavanjem Olimpijskih igara pružio priliku da se grad ponovo zamisli kao posebno ekološki progresivan grad. Smještena u polje proučavanja kasnog socijalizma, knjiga nudi važne uvide u jugoslovensko društvo u tom periodu, uključujući i one koji se odnose na jedinstven geopolitički položaj zemlje i njene nacionalne politike.”

 

Razgovarati ćemo o modernim viđenjima istorije, muzejima kao važnim mjestima za budućnost, Tuzli iz njegovih sjećanja i redovnih posjeta, šta nam je značila sarajevska olimpijada prije 40 godina i koliko nam je u današnjem svijetu važna multikulturalnost.

 

U drugom dijelu programa nastupaju književni entuzijasti i prijatelji “Riverijade ” koji će se svojim stihovima i pričama potruditi da temama koje su bliske očuvanju naše baštine, istorije, spomenika, a i onim slobodnim, doprinesu da ovo umjetničko veče bude nezaboravno.

Domaćin je Muzej istočne Bosne, a program će voditi Nihad Mešić – River. Nakon zvaničnog programa druženje se nastavlja na Slatini u Jazz Caffeu.

Srdačan pozdrav i dobro došli!

Na vrh