Kult(ura)

„29. TUZLANSKI POZORIŠNI DANI“ uskoro u Narodnom pozorištu Tuzla

Revija „Tuzlanski pozorišni dani“ u organizaciji Narodnog pozorišta Tuzla ove godine će se održati od 09. do 16. novembra, a na programu je ukupno osam predstava domaćih i regionalnih produkcija.

Svečano otvaranje Revije je zakazano za četvrtak, 09. novembra u 19,30 sati, prvim repriznim izvođenjem predstave „Škrtac“, autora J.P. Moliera i u režiji Tamare Damjanović. Svevremensku komediju koja govori o opsjednutosti novcem i stavljanju cijene na sve u životu, vješto nam donose glumci ansambla Narodnog pozorišta Tuzla: Elvis Jahić, Adnan Omerović, Jasmina Dedić Ibrić, Nedim Malkočević, Samina Mujkanović, Siniša Udovičić, Edis Žilić i Irma Zukić.

Gradsko kazalište „Joza Ivakić“ Vinkovci će na Reviji učestvovati sa dvije predstave. Komedija „Tri i pol sestre“, u režiji Peđe Gvozdića na rasporedu Revije je u petak, 10. novembra u 19,30 sati. „Tri i pol sestre“ je topla porodična priča o uspomenama, ali i razarajućim tajnama koje jedva čekaju isplivati na površinu. U predstavi igraju Petra Cicvarić, Martina Stjepanović, Matea Marušić i Lovorka Trdin.

Lutkarska predstava za mališane „Postolar i vrag“, u istoj produkciji i u režiji Ivana Ćaćića će se odigrati u subotu, 11. novembra u 12,00 sati. Ovo je poučna i naširoko poznata priča o siromašnom starcu koji dušu predaje vragu, jer ne može zadovoljiti financijske potrebe svojih triju kćeri. Shvativši šta je napravio, Postolar se pokaje te Bog dolazi u ljudskom obliku putnika-namjernika, tražeći Postolarovu pomoć koju mu ovaj bez razmišljanja pruži, pa mu čak i besplatno popravi cipele. Zauzvrat mu Bog ispuni tri želje – podari moć tronošcu, čekiću i Postolarovim cipelama da uhvate vraga i ne puštaju ga dok Postolar to ne zaželi. U predstavi igraju Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Zorko Bagić i Nataša Veselinović.

Bosansko narodno pozorište Zenica ove godine na Reviji učestvuje sa predstavom „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“, u režiji Zlatka Pakovića. Predstavu možete pogledati u subotu, 11. novembra od 19,30 sati. Predstava je nastala po motivima proze Danila Kiša, a osnovna ideja predstave, nalazi se u ideji Kišove knjige: tragička i herojska sudbina pojedinca koji se suprotstavlja nemani kolektivnog terora. U predstavi igraju Adis Mehanović, Saša Handžić, Benjamin Bajramović, Mirza Bajramović, Uranela Agić, Lana Zablocki, Ermina Nišić i Adna Kaknjo.

Komedija „Bog masakra“, po tekstu Yasmine Reze i u režiji Jozsefa Bodonyija je predstava u produkciji Hrvatskog kazališta Pečuh, a na repertoaru Revije je u nedjelju, 12. novembra u 19,30 sati. Ovaj savremeni francuski komad crpi snagu iz gotovo cijele frankofonske pozorišne tradicije, jer se između ostalog u njemu nalaze burleskne scene isto kao i dijalozi koji sadrže preciznu društvenu kritiku umotanu u fini, elegantni humor. U predstavi igraju  Josipa Oršolić, Dejan Fajfer, Martina Mandek, Vladimir Andrić i Đula Beri.

Program Revije se nastavlja u utorak, 14. novembra u 19,30 sati, kada će publika moći pogledati predstavu „Vjernik“ u produkciji JU KSC Kakanj, za koju je tekst napisala Edin Urjan Kukavica i koju je režirao Mirza Mušija. „Vjernik“ je prva predstava u okviru Duhovnog teatra, koji je pokrenuo glumac Mirza Mušija. U predstavi igraju Mirza Mušija, Irfan Kasumović, Adem Smailhodžić i Mirza Bajramović.

 

Pozorište mladih Sarajevo ove godine će na Reviji učestvovati sa urnebesnom komedijom Frencisa Vebera „Večera budala“, u režiji Adisa Bakrača, a predstava je na repertoaru u srijedu, 14. novembra od 19,30 sati. „Večera budala“ je lepršava i razigrana komedija koja prije svega ima za cilj da nasmije i zabavi publiku. Živopisni likovi i okolnosti u kojima se oni nalaze stvaraju komične situacije i vrtloge neočekivanih događanja koji se ubrzano nižu jedni za drugim. I baš kad pomislimo da se situacija razriješila, nastaje nova komedija zabune i još veći urnebes. U predstavi igraju  Mario Drmać, Alen Mratović, Sabit Sejdinović, Damir Kustura, Aida Bukva, Anja Kraljević

 

Svečano zatvaranje revije je zakazano za četvrtak, 16. novembra u 19,30 sati, na kojem će publika moći pogledati gostujuću predstavu „Noć s Aleksom“, autora Marka Tomaša i reditelja Ivice Buljana, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.  Riječ je o dinamičnoj i energetski jakoj predstavi, sa sjajnom muzikom, intenzivnim scenskim pokretima i dojmljivim glumačkim bravurama i dijalozima. Glumice i glumci uvode publiku u intimni prostor pjesničkog života, društvenih normi i odnosa, a sve to na jedan promišljeno zabavan i pristupačan način. U predstavi igraju:  Mario Knezović, Vladimir Mićković, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret , Miro Barnjak, Jovan Dučić, Filip Lukenda, Robert Pehar,  Ana Franjčević, Damir Čobo, Mirela Mijačank Kordić, Nikolina Marić i Tea Pandža.

 

Revija „Tuzlanski pozorišni dani“ od ove godine uvodi i jedan novitet. Naime, danas kada organizuje 29. Reviju po redu, JU Narodno pozorište Tuzla je odlučilo u prostor bosanskohercegovačke i regionalne pozorišne scene uvesti jednu novu pozorišnu nagradu. Uoči 75. rođendana, Narodno pozorište Tuzla utemeljuje nagradu „Radoslav Zoranović“, nazvanu po prvom upravniku Narodnog pozorišta Tuzla i jednom od najznačajnih pozorišnih radnika u historiji Bosne i Hercegovine. Ove godine nagrada se dodjeljuje u vidu posebnog priznanja pojedincima i kolektivima, a već iduće godine kao pozorišna nagrada na  „Tuzlanskim pozorišnim danima 2024.“

 

Informacije i rezervacije ulaznica za sve predstave na Reviji, mogu se izvršiti na brojeve telefona 035 251 645 i 035 251 646, te email rezervacije@nptz.ba

Na vrh