BiH

25. mart 1991 godine: Milošević i Tuđman na tajnom sastanku dogovorili podjelu BiH

Na tajnom sastanku u Karađorđevu predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorili se o podjeli BiH i o rušenju reformske jugoslovenske vlade premijera Ante Markovića.

Tačni detalji tog sastanka nikad nisu objavljeni javnosti, ali je Dušan Bilandžić, hrvatski historičar i Tuđmanov savjetnik koji je prisustvovao sastanku, kasnije objavio knjigu u kojoj tvrdi da je „suština sastanka bila podjela Bosne i Hercegovine

Milošević je na tim pregovorima zahtijevao sve teritorije na kojima su Srbi imali većinu. To je uključivalo npr. istočnu i zapadnu BiH. Tuđman i njegovo vođstvo su tražili prvenstveno zapadnu Hercegovinu gdje su Hrvati imali većinu. Između takve proširene Hrvatske i proširene Srbije bi trebala biti mala muslimanska državica.

Dobrica Ćosić, predsjednik Savezne republike Jugoslavije, u oktobru 1992. godine u Ženevi sa Tuđmanom potpisuje sporazum o zamjeni teritorija i „humanom preseljavanju stanovništva“. Neki u ovome vide konkretizaciju prethodnog dogovora o podjeli Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući herojskoj odbrani Armije BiH, ovaj plan o podjeli BiH je propao ali nažalost aveti iz devedesetih su izgleda ponovo ovih dana na djelu …

Na vrh