Kult(ura)

21. TKT Fest – Dani akademskog teatra donosi devet predstava, dvije premijere

U organizaciji Teatra Kabare Tuzla od 26. novembra do 16. decembra u Tuzli će biti organizovan 21. TKT Fest – Dani akademskog teatra.

 

Publika će na Kamernoj sceni Doma mladih Tuzla moći uživati u predstavama iz BiH, Hrvatske i Srbije.

 

TKT Fest je sada tradicionalna manifestacija, koja ove godine donosi devet predstava, od čega su dvije premijerne, rečeno je na konferenciji za medije povodom najave Festivala. Medijima su se obratili direktorica Teatra Kabare Tuzla Ivana Petrović, umjetnički direktor Teatra Kabare Tuzla Damir Altumbabić, režiser Enver Hasić i direktor Centra za kulturu Tuzla Edin Jahić.

 

”Veliko je zadovoljstvo što možemo biti na Kamernoj sceni Doma mladih zahvaljujući Centru za kulturu Tuzla i ponuditi bogat program za publiku. Ovo je međunarodni festival koji spaja teatre u našoj regiji, festival koji progovara o mnogim društvenim problemima, festival koji ove godine može zainteresirati i zaintrigirati mnoge koji budu s nama. Kamerna scena na kojoj će predstave biti je sada prepoznatljivi znak ovog teatra”, navela je direktorica Teatra Kabare Tuzla Ivana Petrović.

 

  1. TKT Fest otvara predstava ”CABAres CABArei” Zijaha Sokolovića u nedjelju od 20 sati.

 

Umjetnički direktor Teatra Kabare Tuzla Damir Altumbabić ističe da je ovo treća godina Festivala koji vodi sadašnji tim, a koji je donio novine. Ove godine je bogat repertoar TKT Fest-a.

 

”Imat ćemo priliku da vidimo sedam gostujućih predstava i dvije predstave koje su produkcija Teatra Kabare Tuzla. Na tome sam posebno ponosan, da ćemo ponuditi publici dvije nove premijere. Na Festivalu su značajna teatarska imena poput Zijaha Sokolovića, teatarske kuće Teatar Exit iz Zagreba, Bosansko narodno pozorište Zenica, Teatar Fort Forno i Reflektor teatar kao koprodukcija Osijeka i Novog Sada, zatim koprodukcija Gradskog kazališta mladih Vitez i Hrvatskog kazališta Travnik. Imamo i Pozorište ”Neretva” iz Konjica. Izuzetno mi je drago što ćemo vidjeti mnogo mladih, ali i mnogo zrelih glumica i glumaca na ovom TKT Fest-u”, naveo je Altumbabić.

 

Prva premijera u okviru 21. TKT Fest-a je na programu 8. decembra, a radi se o predstavi ”Emigranti” u režiji Ivane Petrović iz Teatra Kabare Tuzla, a druga je predstava za djecu ”Crvenkapica” u režiji Envera Hasića koja će biti izvedena 16. decembra.

 

 

 

”Ovaj put hoćemo da bude Crvenkapica interesantna i roditeljima i djeci. Ne bih puno govorio o predstavi, mislim da će biti iznenađenje za posjetioce. Nadam se da će ona puniti ovu salu, ali i da bude na gostovanjima, da obiđemo škole i vrtiće, da se vratimo maloj raji”, naveo je režiser predstave Enver Hasić.

 

Partner ovogodišnjeg Festivala je Centar za kulturu Tuzla.

 

”Teatar Kabare se našao prošle godine u jako nezgodnoj situaciji da su ostali bez svog prostora za rad. To je bila sramota, da neko ko ima tradiciju i rejting ostane bez prostora, ali zahvaljujući našem zajedničkom angažmanu, odlučili smo da Teatar Kabare nastavi svoj rad na Kamernoj sceni Doma mladih. Zaista sam sretan što smo riješili problem prostora i oni nastavljaju uspješno da rade. Nadam se našoj dobroj budućoj saradnji”, naveo je direktor Centra za kulturu Tuzla Edin Jahić.

 

Pokrovitelji Festivala su Grad Tuzla, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Vlada TK – Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, kompanija Leftor, Ekumenska inicijativa žena, Buybook, B Art, Blicko i Rock Shop.

 

Medijski pokrovitelji Festivala su Federalna TV, RTV 7 Tuzla, RTV TK, BHRT, N1, Radio Kameleon, Tuzlanski.ba, Tuzlainfo.ba, TNT grupacija, RTV Slon, Balans, Valter Tuzlanski, Bh reporter, Hrvatski glasnik, Tuzlarije i Boljatuzla.ba.

Na vrh