Tuzlanski kanton

20 mjera Vlade TK za 2023.godinu

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je predstavio 20 mjera Vlade TK čije se izvšenje očekuje tokom 2023. godine. Radi se o tačno definisanim ciljevima koji bi trebali da poluče konkretne benefite za građane Tuzlanskog kantona.

„Kako smo to i najavili prilikom imenovanja ovog saziva Vlade Tuzlanskog kantona, i u ovoj godini nastavljamo istim modelom rada, kako smo to započeli prošle godine, a za što su se građani izuzetno pohvalno izjasnili. To je model mjere – obećanja i njegovog izvršenja, što omogućava mjerljivost rada Vlade Tuzlanskog kantona“, kazao je premijer, dodajući da je ove godine napravljen i dodatni iskorak. Za razliku od prošle godine i 18 zacrtanih i ostvarenih mjera, ove godine Vlada je planirala dvije mjere više, te je danas prezentirano ukupno 20 mjera, čiji su rokovi izvršenja kategorizirani u tri preostala godišnja tromjesečja.

 

„U prvih 100 dana Vlade TK, kada je ustaljena demokratska praksa mjerenja „prolaznog vremena“ vlada, realizirat ćemo prvih 5 mjera, a jednu od tih mjera, ukidanje plaćanja premije, markice, zdravstvenog osiguranja smo već izvršili“, kazao je premijer Halilagić.

„Ostale mjere planirali smo realizirati do kraja godine i to tako da u drugih 100 dana, odnosno ukupno 200 dana od dana imenovanja ili do 30. septembra realiziramo narednih šest mjera, te do kraja kalendarske godine i preostalih devet mjera. Određeni dio mjera se odnosi na kontinuirane aktivnosti tako da je njihovo izvršenje već u toku, ali o konačnom izvršenju mjere moći ćemo govoriti tek po isteku kalendarske godine“, rekao je premijer Halilagić, te medijima prezentirao svih 20 mjera.

 

Tako je u prvih 100 dana ili do 30. juna planirano ukidanje plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, poboljšanje statusa boračke populacije i uvođenje u pravo na egzistencijalnu naknadu supruga umrlih boraca, maturalni poklon – jednokratna novčana pomoć maturantima radi pripreme za maturu, osiguranje 1 milion KM za podršku naučno-istraživačkom radu, te izrada i stavljanje u funkciju Registra podataka o nositeljima javnih funkcija i imovini u TK.

Za drugih 100 dana ili do 30. septembra planirano je otvaranje i puštanje u funkciju Gate III i parkinga na Međunarodnom aerodromu Tuzla, kupovina zemljišta i projektovanje PU Živinice i PU Tuzla, izrada glavnog projekta za Sud u Lukavcu, kao i nastavak prošlogodišnje mjere jednokratne pomoći penzionerima u iznosu od 100,00 KM, te dodjela besplatnih udžbenika za sve osnovce.

 

Do kraja kalendarske godine Vlada je planirala pokretanje procedura za nabavku mobilnog mamografa i za uređenje akušerske klinike na JZU UKC Tuzla, otvaranje i puštanje u funkciju objekata Centar za autizam “Meho Sadiković” Tuzla i Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli, izbor najpovoljnijeg ponuđača za izradu glavnog projekta zgrade Vlade TK, pripremu projektne dokumentacije i projektovanje Kampusa Univerziteta u Tuzli, te osiguranje sredstava za projektnu dokumentaciju za Urgentni centar pri UKC Tuzla, kao i nastavak aktivnosti iz 2022. godine, a koje se odnose na materijalno-tehničko i kadrovsko jačanje Uprave policije i isplatu naknade 996.00 KM mjesečno za majke porodilje.

Premijer Halilagić se složio da se radi o ambicioznom planu i ipak, uz obećanje da će Vlada Tuzlanskog kantona raditi punim intenzitetom, izrazio i određenu rezervu naspram ispunjenja određenih mjera.

„Neke od mjera nisu u isključivoj nadležnosti, niti u mogućnostima Vlade TK, Na primjer, neke od mjera uslovljene su tenderskim procedurama i podložne su određenim prolongiranjima na koje mi nažalost ne možemo utjecati, ali sam siguran da ćemo u zadatim rokovima uraditi sve ono što bude u našim ingerencijama i u našim mogućnostima da se sve mjere realiziraju u zacrtanim rokovima“, zaključio je premijer Halilagić.

 

Na vrh