Kult(ura)

14.10.2021. u 12h otvaranje izložbe za slijepe i slabovidne u Muzeju istočne Bosne Tuzla

Činjenica je da osobe sa invaliditetom, zbog socijalnih i fizičkih prepreka, imaju ograničene mogućnosti za ravnopravno učestvovanje u društvenim i kulturnim zbivanjima. Upravo zato je Muzej istočne Bosne Tuzla pripremio izložbu pod nazivom „Osjeti muzej” koja će biti taktilnog karaktera, prilagođena slijepim i slabovidnim osobama prateći trend inkluzije po novom strateškom usmjerenju muzeja.

Na izložbi će, između ostalog, biti postavljena vajarska djela iz umjetničke zbirke Muzeja istočne Bosnetako da budu fizički dostupna svakom posjetiocu sa mogučnošću njihovog dodirivanja bez opasnosti od oštećenja i pridržavajući se strogo epidemioloških mjera za šta u svi kustosi prošli dodatni trening.

 
Izložba će biti praćena audio vodičem koji smo prilagodili slijepim i slabovidnim osobama kako bi im omogućili samostalno praćenje izložbe. Audio opis će u velikoj mjeri poboljšati dostupnost i razumijevanje izloženih umjetničkih djela jer će svaki predmet biti detaljno opisan. Tako će slijepe i slabovide osobe dobiti jasniju predstavu o svakom eksponatu: njegovom izgledu, dimenzijama, boji, ukrasima, funkciji, porijeklu i historijskom kontekstu.

Zbog epidemioloških mjera i zbog samog koncepta izložbe molimo Vas da ako planirate veće grupne posjete kontaktirate muzej na 035 318 320 ili 035 318 321. 
 
Od ove godine ovo će biti standardna inkluzivna praksa muzeja koju želimo dodatno razviti i za druge marginalizovane grupacije u našem društvu. Izložba nije isključivo za slijepe i slabovidne i svi su dobrodošli. Izložba će biti otvorena do kraja mjeseca.

Komentari
Na vrh