Kolumne

100 studenata iz Tuzle vakcinisati će se u Srbiji!

I studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli odlučili su da se “samoorganizuju” i vakcinišu u Srbiji. Status organizatora ove akcije Ahmeda Pašalića koji je objavio na FB prenosimo u cijelosti….

 

Već duže vrijeme traje borba studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli za uvrštavanje u prioritetnu skupinu za vakcinaciju.

 
Međutim, kako kažu studenti vlast iz Tuzle ignoriše njihove zahtjeve pod izgovorom da se odluka o formiranju prioritetnih skupina za vakcinaciju donosi na nivou Federacije Bosne i Hercegovine te da ne može biti donesena na nivou kantona.

 
Studenti medicine iz Tuzle pitaju se kako su onda studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici i Univerziteta u Sarajevu uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju?

 
Tema FB statusa je vakcinacija studenata Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Tuzli koji, kako smo već naveli, za razliku od njihovih kolega iz drugih bh. gradova, nisu uvršteni u prioritetnu skupinu za vakcinaciju.

 
Ogorčeni ponavljajućim ignorisanjem njihovih zahtjeva grupa studentata šeste godine Medicinskog fakulteta su se samostalno, bez učešća studentskih udruženja i Studentskog parlamenta UNTZ, obratili Ministarstvu zdravlja Republike Srbije sa upitom vezanim za vakcinaciju studenata iz Tuzle.

 
Za manje od 12 sati stigao je odgovor na mail, a za samo par dana dobili su termin za vakcinaciju u Beogradu.
Iz Srbije su studentima poručili način na koji mogu organizovati dolazak, te su tražili rješenje kako studenti mogu, a ne zašto ne mogu biti vakcinisani.

 
Stav studenata je da svi moramo biti vakcinisani i nastaviti dalje svoje školovanje prema režimu koji je postojao.
Stav studenata Medicine, a posebno onih koji obavljaju praksu i klinički staž, je da oni moraju biti vakicinisani u najkraćem mogućem roku, te da se nakon više od godinu dana vrate u zdravstvene ustanove gdje će učiti svoj zanat.
Studenti poručuju da, ukoliko u narednom periodu nadležni nastave ignorisanje njihovih zahtjeva, bit će primorani od Srbije tražiti vakcine za studente svih godina.

Komentari
Na vrh