Eventi

10. MAJ Međunarodni dan fizičke aktivnosti

U cilju podizanja svesti o značaju i važnosti redovnog vježbanja za opšte zdravlje povodom 10. maja, Međunarodnog dana fizičke aktivnosti  Centar za sport Univerziteta u Tuzli započet će projekat pod nazivom „Studenti i profesori zajedno u učionicama i na sportskom terenu“.

Prve aktivnosti odžat će se 10. maja kada će se odigrati prijateljske malonogometne utakmice između studenata i zaposlenika Tehnološkog fakulteta, te studenata i zaposlenika Filozofskog fakulteta. Utakmice se održati u Univerzitetskoj dvorani sa početkom u 17.00 sati.

Pozivamo studente i zaposlenike Univerziteta u Tuzli kao i  građane da 10. maja što više vremena posvete fizičkim aktivnostima – počevši od odlaska na posao pješice, preko vožnje bicikla do igre sa djecom u prirodi. To će biti naš zajednički doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma.

 

Savremeni trendovi donose nove rizike po zdravlje, pa je i 10. maj – Međunarodni dan fizičke aktivnosti, prilika da se skrene pažnja na značaj kretanja.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u cilju podizanja svjesti cjelokupne svjetske javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i blagostanja 10. maja 2002. godine pokrenula globalnu inicijativu za obilježavanje međunarodnog dana fizičke aktivnosti.

Nedovoljna fizička aktivnost je jedan od vodećih faktora rizika za bolesti poput kardiovaskularnih i dijabetesa. U svijetu, ovo je četvrti vodeći rizik smrtnosti – dovodi do čak 3,2 miliona smrtnih ishoda godišnje, a na evropskom nivou to je oko 10 odsto ukupnog mortaliteta.

Na vrh