ŽO HDZ: Poštujte volju građana i zaustavite daljnju ekološku katastrofu tuzlanske i lukavačke regije

06.01.2019. 


Županijski odbor HDZ BiH Soli izražava protivljenje ponovnoj aktualizaciji priče i namjere da se na lokaciji PK Šićki Brod planira novo odlaganje šljake i pepela, a što je vidljivo kroz izradu prijedloga izmjena i dopuna prostornog plana TK 2005.-2025. godine kojeg radi Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TŽ.

 

Zabrinjavajuće je da se prilikom izrade izmjena prostornog plana u potpunosti zanemaruje volja mještana Lukavca i Tuzle koji su putem peticija i zborova građana iskazali izričito protivljenje gradnji deponije na ovom lokalitetu. Također, podršku protivljenju su zaključcima iskazali Općinsko vijeće Lukavac i Gradsko vijeće Tuzla.  Podsjećamo da već postoje aktivna odlagališta šljake i pepela u neposrednoj blizini čije štetne posljedice lokalno stanovništvo trpi već desetljećima. Postojeća odlagališta svakodnevno zagađuju okolno zemljište, podzemne i površinske vode što dovodi do povećanja kancerogenih oboljenja lokalnog stanovništva,  a da istovremeno svi zanemaruju upozorenja o štetnosti. Podsjećamo da već godinama traje borba lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija koji traže da se postojeća šljačišta ureda prema važećim zakonskom propisima, ali nažalost bezuspješno.  Također ističemo da je osiguranje lokacije za izgradnju deponije i šljake u prijedlogu izmjena prostornog plana u suprotnosti sa Zakonom o rudarstvu i Zakonom o zaštiti okoliša.

 

Smatramo da je minimum poštivanja demokratskih standarda uvažavanje zahtjeva građana i očekujemo od Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TŽ da odustane od pokušaja osiguranja lokacije za izgradnju deponije šljake i pepela na lokaciji PK Šićki Brod.

 

 

 

 

ŽO HDZ BiH SOLIBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!