‘Žene Srebrenice’ održale mirne proteste u Tuzli

11.02.2020. 


”Žene Srebrenice” održale su danas u Tuzli mirne proteste u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine. Mirnom protestnom šetnjom traže istinu o počinjenim zločinima nad njihovim najmilijim kao i kažnjavanje onih koji su u tim zločinima učestvovali.

Žene Srebrenice komentirale su i nedavne nemile scene u Srebrenici kada se nekoliko dječaka u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici fotografisalo uz podignuta tri prsta.

Jedna od učesnica mirne šetnje Nura Begović je kazala da osuđuju provokacije koje se dešavaju u Srebrenici.

– Ono nema smisla. Trebalo bi da ljudi dođu sebi, da budu svjesni da ta naša djeca moraju zajedno da žive. Mi hoćemo istinu i pravdu, ne želimo više nikad nikom da se desi Srebrenica. Ne želimo nikakvu osvetu nikome. Tražimo svoju braću, svoje muževe, svoju djecu koju nismo još uvijek pronašli – navela je Begović.

Žene Srebrenice prisjetile su se i nemilih događaja koji su se nedavno desili u Srebrenici. Devetorica dječaka uzrasta od sedmog do devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici fotografisala su se uz podignuta tri prsta, te pomenutu fotografiju neprikladno komentarisali.

Hajra Ćatić, majka ubijenog reportera iz Srebrenice Nine Ćatića, kaže da je ovaj čin ražalostio.

– Zaista kad vidimo da su djecu zatrovali, to je žalosno, zaista žalosno. U toj školi 75 posto đaka je Bošnjaka, njih je znači manjina, ali eto vidite šta rade. Nema šta ne rade samo da bi protjerali ljude da ne bi tamo živjeli – kazala je Ćatić.

Sve dok se ne pronađu i ne identificiraju sve žrtve genocida i dok se ne kazne zločinci koji su počinili ovaj zločin, majke Srebrenice će mirnim protestnim šetnjama upozoravati svjetsku javnost, da se ovaj zločini nikada ne zaboravi.

U julu ove godine navršit će se 25 godina od genocida u Srebrenici. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.661 posmrtni ostatak žrtava genocida, ubijenih u julu 1995. godine. Mnoge porodice još tragaju za svojim najdražim koji nisu pronađeni i identificirani.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!