Završen šesti Tuzla film festival

23.10.2017. 


Nakon pet dana najnovije filmske produkcije sa južnoslavenskih prostora, u nedjelju 22. oktobra 2017. zvanično je završen šesti Tuzla film festival. Publika je proteklih dana imala priliku pogledati 95 filmova iz 5 različitih kategorija: dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani i future generation short films.

Ove godine pristiglo je preko 700 filmova na adresu direkcije Tuzla film festivala, što je mnogo veći broj nego prethodnih godina. Žiri je kao i uvijek do sada imao najteži zadatak – da izabere najbolje.

Kada je u pitanju dugometražni igrani film, Vilu Tuzla film festivala odnio je hrvatski film – „Ustav Republike Hrvatske“ u režiji Rajka Grlića. Srđan Vukadinović, Jelena Perčin i Srđan Dragojević činili su sastav žirija za ovu kategoriju.

Film koji je rasplakao i tuzlansku publiku, „Scream for me Sarajevo“ u režiji Tarika Hodžića dobitnik je Vile Tuzla film festivala u kategoriji najbolji dokumentarni film. Sastav žirija za ovu kategoriju činili su Jasna Hadžiselimović, Mirza Mehmedović i Mehmed Pargan.

U kategorijama kratki, animirani film i future generations short films žiri je radio u sastavu: Irfan Kasumović, Siniša Udovčić i Armin Omerović.

Za kratki igrani film kao najbolji na ovogodišnjem Tuzla film festivalu proglašen je makedosnki film „Zeleznata prikazna / Iron Story“, režija Zlatko Kalenikov.

Vilu Tuzla film festivala u kategoriji Future generation short film osvojio je „Revelation – The City of Haze“ u režiji Mao Qichao koji dolazi iz Kine.

U kategoriji animirani film, Vila Tuzla film festivala pripala je za film „Aždaja / The Dragon“ u režiji Ivana Ramadan.

Ove godine, po prvi puta na Tuzla film festivalu dodijeljena su i dva specijalna priznanja. Direktor Tuzla film festivala, Boris Balta, uručio je specijalno priznanje za produkciju Slavenu Kneževiću, dok je specijalno priznanje za poseban doprinos u bh kinematografiji pripalo Adnanu Čuhari.

Upravo je film u njegovoj produkciji, koji je ujedno i prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film „Ptice poput nas“ zatvorio ovogodišnji Tuzla film festival.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!