Uskoro rješenje pitanja smještaja pravosudnih institucija u Tuzli (VIDEO)

12.01.2018.

Autor: boljatuzla/FENA 


Dugogodišnji problem nedostatka prostora za tri pravosudne institucije u Tuzli uskoro bi trebao biti riješen jer bi trebala početi gradnja novog Općinskog suda i trenutno je u postupku izbor izvođača radova.

Određena su i sredstva za rekonstrukciju postojeće zgrade u kojoj će prostor podijeliti Kantonalni sud i Kantonalno tužilaštvo, a Evropska komisija osigurala je sredstva za tu namjenu.

Tuzlanska ”palata pravde” sagrađena je 1963. godine, a s obzirom na činjenicu da su u njoj smještena dva suda i tužiteljstvo, ona je postala pretijesna za sve tri pravosudne institucije.

Ovaj problem evidentan je u Kantonalnom sudu u Tuzli, instituciji koja obavlja složene drugostepene postupke, kao i prvostepeno krivične predmete i upravne sporove.

Predsjednica ovog suda Indira Hadžimehmedović kaže da instituciji nedostaje sudnica, prostor za arhivu, ali i prostor za potrebe rada sudija i ostalog administrativno-tehničkog osoblja.

– Moramo biti zadovoljni s obzirom na ekonomsku situaciju i raditi u ovom prostorima dok ne dobijemo nešto adekvatnije, a nadamo se da će to biti uskoro – dodala je.

Za dva mjeseca trebalo bi početi rušenje stare zgrade Doma armije i na istom mjestu trebala bi biti sagrađena nova zgrada Općinskog suda Tuzla dok je rok za gradnju novog suda jedna godina.

Predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović je podsjetio da ovaj sud trenutno radi na četiri izdvojene lokacije, a za svoje potrebe koriste više od jedne trećine zgrade Kantonalnog suda.

– Koristimo tri sprata ove zgrade. Prekršajno odjeljenje smješteno je u jednom objektu, zatim Izvršno odjeljenje i Komunalno odjeljenje odnosno tri druge organizacione jedinice bit će izmještene tako da se radi o vrlo značajnom prostoru na oko 6.000 kvadrata – pojasnio je Tulumović.

Oslobađanjem tri sprata bit će više prostora i za Kantonalno tužilaštvo, a osim toga, osigurana su sredstva i za rekonstrukciju postojeće zgrade.

Glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Admir Arnautović istaknuo je da je rekonstrukcijom planirano raspodijeliti prostorije između Kantonalnog suda i Kantonalnog tužilaštva kada su u pitanju kancelarije, arhiva i pisarnica.

– Na taj način u onome što je planirano projektnom dokumentacijom zadovoljiti će se prostorni kapaciteti za nesmetan rad i djelovanje tužilaca i drugog osoblja – dodao je.

Pojasnio je i da je planiran smještaj predmeta koji su u radu i koji su u arhivima, jer trenutno stanje je takvo da se predmeti nalaze ili na hodnicima ili se koriste neke druge prostorije koje su im ustupljene.

Evropska komisija za gradnju i opremanje novog objekta te renoviranje postojeće zgrade odredila je iznos od 2,8 miliona eura.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!