Univerzitet u Tuzli napredovao na rang-listi Webometricsa za oko stotinu mjesta

27.07.2020. 


Univerzitet u Tuzli u julskom izdanju Webometricsovog rangiranja nalazi se na 3.081 mjestu od ukupno 30.000 univerziteta na svjetskoj listi.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Vedad Pašić kazao je Feni da je ovo najbolja pozicija koju je tuzlanski univerzitet dosad ostvario na ovoj rang-listi i u odnosu na posljednje rangiranje napredovao je za oko stotinu mjesta.

– Napredak je zapravo značajniji uzimajući u obzir da u prethodnu procjenu Webometricsa nisu bili uključeni univerziteti iz Turske, koji su sada ponovo na rang-listi – dodao je Pašić.

Prema njegovim riječima, metodologija Webometricsa ne odražava u potpunosti i realistično kvalitet, ali ono na šta ukazuje jedan od pokazatelja u okviru cjelokupne ocjene jeste da je tuzlanski univerzitet napredovao za 200 mjesta po broju citiranosti njihovih istraživača na Google scholar profilima.

– Više od 21.000 citiranja koji nam se računaju, dakle naučnih radova koji su proizveli naučnici koji rade na Univerzitetu u Tuzli – izdvojio je Pašić.

Ovakvo rangiranje i napredak, kako je dodao, rezultat je i nekoliko značajnih reformi koje su proveli zadnjih  godina, a to je pogotovo vidljivo jer naučnoistraživački rad nije toliko ni relevantan ukoliko za njega ne zna javnost.

– Pogotovo mi je drago jer se ovim ‘razbija’ predrasuda koja postoji ne samo u BiH, u političkim strukturama, nego nažalost i u strukturama međunarodne zajednice, koje uvijek naginju ka tome da imamo tri ‘nacionalna’ univerziteta u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. Univerzitet u Tuzli svojim kvalitetnim radom pokazuje da je takav pristup apsolutno pogrešan i da mi zapravo ne možemo imati dovoljno visokoškolskih ustanova. Važno je da one međusobnom konkurencijom jedne druge guraju naprijed – kazao je Pašić.

Na osnovu posljednjeg Webometricsovog rangiranja, Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1496. mjestu, Internacionalni Univerzitet u Sarajevu na 3.572, Internacionalni Burch univerzitet na 3.763. mjestu, Univerzitet u Banjoj Luci na 3.843, Sveučilište u Mostaru na 4.722. mjestu itd.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!