U Tuzli premijerno prikazan dokumentarni film ‘Lica lafore’

04.12.2017. 


Dokumentarni film “Lice lafore“ autora Denisa Bojića danas je premijerno prikazan u Tuzli u organizaciji Klinike za neurologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i u saradnji s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Tuzli.

Film ekranizuje borbu za pronalazak lijeka za jednu od najtežih dječijih bolesti u svijetu.

U Bosni i Hercegovini zabilježena su dva slučaja oboljenja od ove bolesti. Riječ je o dvije sestre Mileni i Tatjani Gajić, a Tatjana je 2014. godine izgubila bitku za život. Njihovu životnu priču i dugogodišnju borbu za pronalazak lijeka za ovu bolest režiser Denis Bojić je ekranizovao i ispričao kroz dokumentarni film.

-Film smo snimali u BiH i u različitim dijelovima svijeta, te nam ta geografska i jezička kompleksnost daje za pravo da kažemo da problem rijetkih dječijih bolesti nije izolovan problem – kazao je Bojić.

Dodao je da film prikazuje na šta je čovjek sve spreman kada je u pitanju borba za život njegovog djeteta, što je, kako ističe, i osnovna poruka ovog filma.

Načelnik Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla Dževdet Smajlović smatra da je ovaj, kako ga je nazvao, “tuzlanski projekt“ izuzetno važan.

-Nadamo se da će ovaj projekt potaknuti i druge ljude da daju doprinos u istraživanju i otkrivanju ne samo ove, nego i drugih teških neizlječivih bolesti, posebno onih koje atakuju na najosjetljiviju populaciju odnosno djecu – kaže Smajlović.

Prim. dr. na Klinici za neurologiju UKC-a Tuzla Larisa Kovačević pojasnila je kakvo je lafora oboljenje.

-Riječ je o progresivna mioklonoj epilepsiji za koju postoje tri tipa, a “laforina bolest“ je drugi tip. Ovo oboljenje se nasljeđuje autosovno-recesivno. Počinje otprilike od četrnaeste godine života, a preživljavanje je u periodu od dvije do deset godina – navodi dr. Kovačević.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!