U Tuzli Nikolaus dijelio djeci paketiće

06.12.2017. 


Povodom Svetog Nikole GO ZŽ HDZ BiH „KRALJICA KATARINA KOSAČA“ TUZLA je organizirala priredbu s podjelom prigodnih poklon paketića za djecu 05. prosinca 2017 godine u prepunoj dvorani BKC-a Tuzla, kada je Nikolaus obradovao oko 350-oro najbolje djece podjelom zasluženih paketića. Ljubav, radost, veselje i zadovoljstvo su bili vidljivi kod svih nazočnih nakon odgledanih recitacija i izvedbi igrokaza učenika O.Š. Pasci i O.Š. Kiseljak.

Kraljica Katarina Kosača je rođena Hercegovka, rođena je u Blagaju 1425 godine u obitelji Hercega Stjepana Kosače, vojvode zemlje Humske a udajom za bosanskog kralja Stjepana Kotromanića 1446 godine ujedinjuje Bosnu i Hercegovinu. Stoluje u Bobovcu, u blizini Kraljeve Sutjeske i tu rađa troje djece, od kojih jedno umire. Nakon smrti supruga, Stjepanov sin iz prvog braka Stjepan Tomašević postaje kraljem ali Katarina ostaje na dvoru sa titulom KRALJICE MAJKE, koju joj je novi kralj dodijelio. Pod najezdom Turaka 1463 godine Katarina je primorana napustiti Bobovac, bježi na Kupres. Tu boravi neko vrijeme a zatim se pred novim osvajanjem Turaka povlači do Konjica, zatim Stona i Dubrovnika. U Dubrovniku je boravila neko vrijeme, ali pošto su turske vlasti željele pokoriti Dubrovnik, a Dubrovačka republika je htjela sačuvati svoju slobodu, Katarina je pošla dalje – do Rima. Tu se zalagala za oslobađanje svoje zemlje kao promicanje i obranu svoje katoličke vjere. Kraljica Katarina Kosača – Kotromanić umrla je 25. listopada 1478 godine u Rimu. Njezino tijelo je položeno na počasno mjesto u bazilici Santa Maria in Aracoeli u Rimu, a njezine plemenite ljudske i vjerske vrline su joj posebice priznate kad je proglašena blaženom.

Predsjednica Gradskog Odbora Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača Tuzla, gospođa Jasminka Jasna Vidaković Mijatović je u svom obraćanju istaknula:

„Večeras smo dokazali moć i snagu zajedništva. Svojski smo se trudili oko organizacije da što više djece dobije paketiće. Na spisku je 360 djece. Kada vidimo ovu radost i razdraganost na njihovom licu, kao i njihovih roditelja i mi smo zadovoljni. Doprinos u relizaciji ovog projekta su dali i mnogobrojni donatori. Bilo je zaista mnogo pozitivne energije u BKC-u večeras. Neka je sretan i blagoslovljen Sv. Nikola, prije svih zaštitnik djece. Time i naše budućnosti. Lijepo je večeras biti dio velike obitelji, viđene u BKC-u.“ Poručuje naša sugovornica.

I, zaista je bilo zadovoljstvo gledati radost na licu ove djece nakon što ih obradovao Nikolaus podjelom paketića, koji sigurno okupi najviše ove najmlađe populacije na jednom mjestu, pozivajući ih da se i do godine u isto vrijeme nađu u istom mjestu ali u još većem broju.

Hvala Zajednici žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača Tuzla i svima koji su dali doprinos kako bi obradovali ove razdragane mališane, priča nam Elzira Hasanović, majka Tarika i Maida Hasanovića, koja je također prisustvovala programu povodom Sv. Nikole i podjeli paketića.

 

Sveti Nikola i Krampus već nekoliko stoljeća u tandemu, obilaze djecu diljem Europe i dijele im po zaslugama mrkve i batine. No, večeras je Sveti Nikola u BKC-u u Tuzli otjeraju zločestog Krampusa te je djeci dijelio radost i paketiće, jer su ona tijekom cijele godine bila dobra djeca, te su i zaslužili da ih Nikolaus obraduje.

 

 

Anto Šimić ČikoBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!