U Tuzli mirni protest dijaliziranih bolesnika, traže usvajanje izmjena zakona

25.10.2017.

Autor: boljatuzla/FENA
Ispred Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla jutros je održan mirni skup predstavnika Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona s kojeg je ukazano na nužnost usvajanja izmjena federalnog zakona o transplantaciji organa/tkiva.

Poručili su da bi se ovim izmjenama trebalo omogućiti povećanje broja transplantacija u FBiH i bolji uvjeti u dijaliznim centrima u kojima se, kako su kazali, trenutno koristi zastarjela aparatura.

Jedna od dijaliziranih pacijentica u Tuzlanskom kantonu, koja se jutros odbila priključiti na aparat za dijalizu, jeste i Suada Husejnović-Kikanović koja je 15 godina na dijalizi.

-Pola svog života sam provela ovisna o aparatu, danas nisam otišla na dijalizu, jer želim biti podrška svim pacijentima u FBiH koji su se danas isključili – kazala je.

Ističe da je 15 godina na listi za kadaveričnu dijalizu te da se priprema za transplataciju bubrega u Francuskoj.

-Mi se borimo od 2003. godine i nastavit ćemo borbu za svoja prava – poručila je.

Samira Bečić iz Tuzle na dijalizi je 19 godina, a imala je dvije neuspješne transplantacije bubrega.

-Prvu transplantaciju sam radila u Indiji, a drugu 2006. godinu u Beču, mama je donirala bubreg kao zamjenu, međutim nakon deset dana je došlo do odbacivanja i ponovo vraćanje na dijalizu. Od tada sam na listi čekanja u Austriji – kazala je Bečić, dodavši da njenu situaciju usložnjava i problem s antitijelima i jetrom.

Pacijente s područja TK danas su u Tuzli podržali i predstavnici Udruženja transplantiranih i osoba koje čekaju transplantaciju “Nada” iz Zvornika i Udruženja dijaliziranih iz Doboja.

Oko 2000 ljudi u Federaciji BiH je na dijalizi. Mnogi od njih čekaju transplantaciju i zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa/tkiva moraju plaćati liječenje van granica BiH.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!