U srijedu počinje 6. Tuzla Film Festival

16.10.2017. 


Na današnjoj press konferenciji održanoj u Narodnom pozorištu Tuzla najavljen je početak šestog po redu Tuzla Film Festivala. Festival će trajati od 18. do 22. oktobra 2017., a u srijedu će ga otvorit film „Žaba“ u režiji Elmira Jukića.

Ove godine u selekciju je pristiglo 750 filmova, što je mnogo veći broj u odnosu na prethodne godine. Pet selektora radili su na odabiru, da bi na kraju izabrali 95 filmova koji će biti prikazani u 5 različitih kategorija. Riječ je o kratkom igranom, animiranom, dokumentarnom, dugometražnom i future generation short films.

„Tuzla film festival je već prije 4 godine prešao evropsku komponentu, a prošle godine smo primljeni i u evropsku asocijaciju filmskih festivala, gdje smo na neki način dokazali evropsko postojanje na sceni i u tom kontekstu se sve više širimo.“ – kazao je Boris Balta, direktor i osnivač Tuzla Film Festivala.

Ove godine Tuzla Film Festival imat će i mnogo više gostiju, oko 150, što je mnogo više u odnosu na sve prethodne godine. Mnoga poznata lica posjetit će Tuzlu u ovom periodu.

„Također, tu su i radionice koje su okrenute ka filmskim profesionalcima, ali i studentima i poduzetnicima koji su završili ekonomiju, žurnalistiku i slično.“ – dodao je Boris.

Zbog prevelikog broja pristignutih i kvalitetnih filmova, koji nažalost ove godine neće biti prikazani zbog ograničenosti vremena, postoji mogućnost da će idućih godina festival trajati 8 dana.

Jasna Hadžiselimović, predsjednica žirija za dokumentarni film kazala je da je Tuzla Film Festival vrlo značajna i pozitivna stvar za Tuzlu i da „ovako veliki broj filmova govori da je to bila prava stvar.“

„Kada govorimo o dokumentarnom filmu, iako je on niskobudžetni, on je jako značajan, jer u svijetu postoje festivali samo dokumentarnog filma. Na TFF dokumentarni film se stavlja na jednu vrlo visoku razinu i imam informaciju da su ovi dokumentarni filmovi koji su došli jako kvalitetni.“ – kazala je Jasna na današnjoj press konferenciji.

Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla koje je i ove godine jedan od sponzora festivala:

„Samo ću reći da je Boris veliki heroj i veliki pobjednik. Ono što je on uradio nije baš u našoj sredini i BiH prepoznato, mislim na njegove stavove i cjelokupni rad, ali želim da mu čestitam na svemu što radi za Tuzlu i filmsku umjetnost, odnosno umjetnost uopće.“ – kazao je Armin, dodavši da se nada da će Narodno pozorište uvijek biti dio ove priče.

A od početka Tuzla film festivala u priči je i profesor Srđan Vukadinović, ovogodišnji predsjednik žirija za dugometražni film.

„Šest festivala, još četiri i eto historije. Deset – to je već historija koju nikakve ni političke manipulacije, niti igranke ne mogu da osujete, mada nisu ni do sada. I pored nedostatka kulturne strategije, kulturne politike na nivou grada, kantona, federacije i šire, festival opstaje – kako, zna direkcija na čelu sa Borisom.“ – kazao je Srđan Vukadinović.

Također, mišljenja je da se kroz ovih 6 godina TFF profilisao kao ozbiljna manifestacija, kako u BiH, tako i šire u regiji.

„Specifičan je Tuzla Film Festival po svojim programskim segmentima. Nemamo nijedan festival, ne samo u regionu, nego i šire, koji ima 4 kategorije u svom obuhvatu u zvaničnoj konkurenciji. Imaju, ili samo jednu od kategorija,  ili dvije neke spajaju, kao što to Pula radi sa kratkim igranim i dugim igranim filmom, ali ove četiri kategorije nema nigdje.“ – kazao profesor Srđan Vukadinović.

Kao i prethodnih godina, ceremonija otvaranja dogodit će se u Bosanskom kulturnom centru, sa početkom u 19:30h, dok su ostale projekcije filmova planirane u Narodnom pozorištu Tuzla. Sve filmove, osim dugometražnih, publika će moći gledati besplatno. Karte za projekciju dugometražnih filmova moći će kupiti 2h prije same projekcije u Narodnom pozorištu Tuzla ili u BIT centru.

Projekcijom prvog bh dugometražnog animiranog filma „Ptice poput nas“ u režiji Faruka Šabanovića u nedjelju (22.10.) će se označiti završetak ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!