Tuzla mirnim protestom obilježila 24. godišnjicu genocida u Srebrenici

11.07.2019. 


Mirni protest kojim žene Srebrenice svakog 11-og u mjesecu upozoravaju na veliki broj najmilijih za kojima još uvijek tragaju upriličen je danas u Tuzli.

Iako su one ovaj put u Potočarima gdje su danas ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve srebreničkog genocida oko gradske česme u Tuzli okupili su se članovi Asocijacije žena i Asocijacije mladih Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA), a pridružili su im se i građani.

Pročitana su imena 33 žrtve genocida, a prolaznici su ih mogli čuti s razglasa, dok su građani nosili transparente s imenima nestalih.

Kako su upozorili majčine suze su opomena da se genocid ne smije zaboraviti i da ljudi trebaju činiti sve što mogu kako bi spriječili ovakva krvoprolića.

Predsjednica Asocijacije žena SDA Tuzla Jasna Hadžiselimović kazala je da danas Nura Begović ukopava svog brata na što je čekala godinama.

– Žene su tamo. Mi smo ovdje zamijenile žene Srebrenice i uime njih htjele smo da Tuzla na ovaj način čuje imena onih koji se danas kopaju – dodala je.

Mirnom protestu pridružila se i Emina Muminović kako bi, kaže, odala počast poginulima, pružila podršku majkama i djeci Srebrenice te poručila da neće mrziti nego će se potruditi da se nikad nikom ne desi Srebrenica.

Učesnici mirnog protesta u Tuzli poručili su da pravda neće biti zadovoljena dok svi zločinci ne budu sankcionirani za svoja zlodjela, a iako to ne bi ublažilo bol porodica žrtava, bar bi im dijelom vratilo dostojanstvo i povjerenje u institucije.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!