Tako to rade u Šapcu: Besplatni priključci na daljinsko grijanje, zašto Tuzla ne prepisuje dobre prakse?

13.01.2020. 


Odluku, da u ulicama gdje je izgrađena toplovodna mreža daljinskog grijanja, priključak ubuduće bude besplatan za građane, usvojilo je prošle sedmice Gradsko vijeće Šapca (Srbija).

Uslov je da kuće i stambene zgrade nisu više od 50 metara udaljeni od postojeće toplovodne mreže. Troškove priključivanja snosit će JKP “Toplana Šabac” a cilj je da se što više stambenih jedinica priključi na daljinski sistem grijanja – istaknuto je prilikom donošenja odluka.

Ovo je odličan primjer i aktuelnoj većini u GV Tuzla, koja godinama bezuspješno pronalazi očigledno neefikasne metode eliminacije neekoloških malih ložišta u našem gradu, uporno odbijajući da preuzme troškove priključka za nove korisnike u indivdualnim stambenim objektima, bez obzira koliko bili udaljeni od postojeće toplovodne mreže.

U Šapcu kažu da ovakva praksa predstavlja pošteniji odnos prema građanima jer Toplana investira u infrastrukturu koja ostaje u njenom vlasništvu, a ne u vlasništvu građana koji su do sada plaćali troškove izgradnje priključnih toplovoda i toplotnih podstanica a zatim su bili obavezni da sve bez nadoknade prenesu u vlasništvo Toplani.

Zašto se slična metoda ne primjeni i u Tuzli, možda odgovor leži u tome što je 49 % vlasništva JP Centralno grijanje dd Tuzla, u rukama malih dioničara, koji se ne žele odreći dobiti koja se uveliko smanjuje ukoliko se novi priključci finansiraju iz sredstva tog preduzeća.

Ko su vlasnici najvećeg dijela dionica Centralnog grijanja Tuzla pogledajte OVDJE.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!