Stop nekontroliranom odlaganju otrovnog otpada! Krajnje je vrijeme da se bez odlaganja ispune zahtjevi građana.

18.03.2018. - 19:15 


U pismu kojega nam poslao građanin tuzlanske MZ Bukinje Goran Stojak između ostaloga stoji: Stop nekontroliranom odlaganju otrovnog otpada! Krajnje je vrijeme da se bez odlaganja ispune zahtjevi građana Bukinja, te nastavlja:

Preko 50 godina Termoelektrana (TE) “Tuzla” nekontrolirano ispušta ogromne količine sumpornog dioksida i time već decenijama nanosi nepopravljivu štetu zdravlju stanovništva i okolišu. U ovom periodu, Elektroprivreda (EP) BiH je na prodaji električne i toplotne energije  proizvedene u Termoelektrani “Tuzla” ostvarila milijunske profite a nije uložila niti 1 KM u opremu za odsumporavanje čijom ugradnjom bi se umanjilo onečišćenje zraka i zaštitilo zdravlje građana naše MZ, zbog čega od nadležnih gradskih, županijskih i federalnih institucija energično tražimo i zahtijevamo neka naloži Elektroprivredi (EP) BiH da bez odlaganja u 2018. godini, dio tog profita uloži u ugradnju opreme za odsumporavanje u Termoelektrani “Tuzla”.

29004285_585675951781608_32829796_n

Odlagalište šljake i pepela Plane, Divkovići 1 i Divkovići 2 je zatvoreno polovinom 2015. godine a da TE Tuzla još uvijek nije do kraja obavila niti jednu zakonom propisanu mjeru kojom bi se spriječilo širenje zagađujućih materija (teških metala) putem procjednih voda koje zagađuju zemljište, kao površinske i podzemne vode ovog područja i šire.

Također zahtijevamo da Elektroprivreda BiH neodložno pristupi izradi Zakonom propisane dokumentacije i odmah započne aktivnosti rehabilitacije, remedijacije i rekultivacije odlagališta šljake i pepela Plane, Divkovići 1 i 2, u skladu sa Zakonom i odredbama Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje su propisane Rješenjima UP-I/05-23-25-4/07 iz 2015. godine i UP I 05/2-23-11-45/17 SN od 18.12.2017. godine.

I, na kraju, zahtijevamo da JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, u kome je 90% kapitala u vlasništvu Federacije BiH, bez odlaganja ispuni ove zahtjeve građana MZ Bukinje i na taj način dokaže da su im zdravlje i životi građana tuzlanske županije važniji od profita. Ne prihvaćamo da se “jeftina energija” i ekstra profiti Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo i dalje subvencionira našim zdravljem i životima.

Stoji u pismu građanina tuzlanske MZ Bukinje, dokazanog borca za onečišćenje okoliša i zdravlje ljudi, koji ima podršku svojih sugrađana.

 

Goran Stojak

 BoljaTuzla.ba (članak poslao čitatelj) - Stavovi izneseni u ovom članku ne predstavljaju stavove portala BoljaTuzla.ba. BoljaTuzla.ba ne garantuje njihovu tačnost ili potpunost. Svi korisnici portala su saglasni sa činjenicom da lično snose svaki rizik vezan za pristup i korištenje sadržaja ove web stranice. BoljaTuzla.ba isključuje svoju odgovornost za svaku direktnu i/ili indirektnu štetu nastalu ili koja bi mogla proizaći iz pristupa, korištenja ili nemogućnosti korištenja portala , kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju ovog web portala.


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!