Srijeda na Filozofskom fakultetu – PREDAVANJE: Etika u izgnanstvu: alternativne činjenice, lažne vijesti i post-novinarstvo

07.01.2019. 


Pozivamo Vas na predavanje pod nazivom Etika u izgnanstvu: alternativne činjenice, lažne vijesti i post-novinarstvo, koje će održati dr. sc. Vedada Baraković u srijedu, 9. januara 2019. godine, s početkom u 17 sati na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Predavanje se izvodi u okviru niza otvorenih predavanja za građanstvo pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”. Također, ovim predavanjem se započinje i s većim promotivnim aktivnostima pod nazivom Vrijeme je za Filozofski fakultet. Fakultet svim ovim aktivnostima želi promovirati svoje studijske programe, podsjetiti na važnost humanističkih i društvenih nauka, izgraditi se kao prostor za razmjenu znanja i mišljenja o javno značajnim temama, obogatiti kulturni život grada te, u konačnici, potvrditi se kao obrazovna ustanova u službi zajednice.
Predavanje Etika u izgnanstvu: alternativne činjenice, lažne vijesti i post-novinarstvo  posvećeno je promišljanju etičke dimenzije javnog komuniciranja u savremenom dobu obilježenom trendovima sve češće prisutnosti post-istine, lažnih vijesti, alternativnih činjenica i post-novinarstva te (zlo)upotrebe ovih fenomena u populističkim narativima i diskursima. Fokus predavanja biće na traganju za odgovorima na pitanja: Da li danas živimo doba post-istine? Da li su lažne vijesti simptom post-istine? Da li činjenice mogu biti alternativne? Ko i sa kakvim motivima kreira (i diseminira) lažne vijesti?  Kako se posebnim algoritimima kreiraju izolirani informacijski baloni istomišljenika čiji javni aktivizam može imati razorne posljedice? Koje su moralne vrijednosti danas od presudne važnosti u javnoj komunikaciji? Kako se etički standardi relativiziraju u kontekstu participativnog (kolaborativnog) novinarstva i dijeljenja sadržaja putem društvenih mreža? Kako se odgovornost (ne) može identificirati u fluidnim procesima dijeljenja sadržaja? Da li je profesionalno novinarstvo već stvar prošlosti? I, konačno, da li je javnost uopće briga za ovo?

 

Prof. dr. Vedada Baraković je vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Tuzli (Odsjek: Žurnalistika) http://www.ff.untz.ba/index.php?page=Vedada-BarakovicBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!