SDBiH: Zakon o javnim nabavkama prepreka u efikasnosti mjera zaštite od korona virusa

12.03.2020. 


Svjesni prisutnosti Corona virusa i u Bosni i Hercegovini, a imajući u vidu ograničenja u postupku nabavke roba i usluga u BiH, koja su definisana Zakonom o javnim nabavkama BiH, javlja se realan problem brze nabavke dovoljnih količina opreme i sredstava neophodnih za prevenciju širenja, kontrolu epidemije virusa Covid 19 i eventualno liječenje oboljelih.

U situaciji ozbiljne prijetnje epidemije virusom čije patogene i epidemioloske karakteristike i ne znamo, postavljaju se ozbiljni zadaci pred naše zdravstvene ustanove. Opremljenost naših ustanova za ovakav vid djelovanja je diskutabilna. Podržavamo sve aktivnosti koje Federalni krizni štab sprovodi, sve aktivnosti kantonalnih štabova kao i zdravstvenih ustanova i zdravstvenih radnika. Dosadašnja kratka iskustva pokazuju da one države koje su “najenergičnije i najozbiljnije” reagirale imaju i najbolje rezultate.

Mi u SDBiH smatramo da postojeći Zakon o javnim nabavkama limitira zdravstvene i druge ustanove u BiH u smislu nemogućnosti “hitnih nabavki” neophodne opreme i sredstava, te s ciljem postizanja što je moguće boljeg odgovora na ovu “ozbiljnu epidemiološku situaciju” i što je moguće bolju zaštitu nasih građana, tražimo od Parlamentarne skupštine BiH privremenu suspenziju Zakona o javnim nabavkama koja bi se odnosila na opremu koja nedostaje (ili može nedostajati) i sredstva neophodna za prevenciju širenja virusa, ali i liječenje eventualno oboljelih.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!