SDBIH: Misa u Sarajevu za “žrtve” iz Bleiburga je provokacija HNS-a BiH i Hrvatskog sabora

15.05.2020. 


Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine osuđuju održavanje najavljene mise za Bleiburg u Sarajevu, koja je planirana za subotu. Smatramo da predstavlja provokaciju i poniženje za sve antifašiste, patriote i građane Bosne i Hercegovine.
Misu, koja će biti održana u 12:15 sati, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova direktno će prenositi Radio-televizija Herceg-Bosne, čije je sjedište u Mostaru. Misu će prenositi Hrvatska državna radio-televizija, kao i Hrvatski katolički radio.
Nakon ohrabrujućih prošlogodišnjih vijesti o mogućoj potpunoj zabrani ustaškog okupljanja u Bleiburgu, kao rezultat višegodišnjih protesta antifašističkih udruženja svih zemalja regije, užasnula nas je vijest o planiranom održavanju mise za „žrtve Bleiburga“ u Sarajevu. Smatramo da je misa u Sarajevu za “žrtve” iz Bleiburga provokacija HNS-a BiH i Sabora Republike Hrvatske.To je isto kao kada bi američka Islamska zajednica održala tevhid za pilote aviona koji su srušili nebodere u New Yorku. Neka misu održe u Bleiburgu ili Zagrebu, a ne u Sarajevu!
Pozivamo sve građane da dignu svoj glas protiv revizije istorije i veličanja fašizma. Ovim putem pozdravljamo reakcije javnosti protiv održavanja mise.

Također, apelujemo na jedinstvo svih naroda BiH da zajedno osude one koji ovakvim činom izazivaju duhove tamne prošlosti i trasiraju put ka novim sukobima.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!