Savez RVI TK: Bošnjaci u Bratuncu dobijaju pozive za saslušanja

21.05.2020. 


Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona saopćio je danas da će zatražiti od Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti zaštitu bošnjačkih povratnika u Bratuncu, navodeći kako u proteklih nekoliko dana na njihove adrese stižu pozivi iz MUP-a Republike Srpske za saslušanja u vezi sa navodnim napadima na selo Loznica kod Bratunca 1992. godine.

Iz Saveza su na pres-konferenciji u Tuzli izrazili ogorčenje zbog ovih novih poziva za saslušanja te očekuju od bh. institucija da ovaj problem što prije riješe.

– Od stotinu i jedne kuće u mjestu Pirići u Bratuncu, sve su bošnjačke. Tu je živjelo 504 ljudi i svi su Bošnjaci. Poginulo je 194 ljudi, a među njima je 80 civila. Na ovo područje vratilo se pet porodica kojima je jučer stigao poziv za privođenje – kaže predsjednik Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović.

Poziv je dobio i Izet Ibrić koji se prije dvanaest godina vratio u Bratunac.

– U pozivu piše da nas pozivaju na saslušanje zbog napada na Loznicu od strane muslimanskih boraca. Zvali su me još jednom prije sedam ili osam godina. Oni su nas napali, na naše mjesto Piriće i mi smo se branili – izjavio je Ibrić.

Ističe da mu je žao što se ne procesuiraju neki od najvećih ratnih zločinaca, a njih povratnike se sada, nekoliko dana pred Ramazanski bajram, poziva na saslušanja.

Iz Saveza RVI TK poručuju da je potrebno sve sumnje istražiti pred državnim pravosudnim institucijama, te da institucije BiH trebaju što prije reagirati na problem privođenja bošnjačkih povratnika u Bratunac, među kojima su i oni koji su 1992. godine bila djeca.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!