SAOPŠTENJE ZA JAVNOST PDA u povodu potpisa kolektivnog Ugovora za službenike policije MUP TK

29.04.2018. 


Pokret demokratske akcije BiH smatra da je potpisivanje Kolektivnog ugovora za službenike policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK jedna od trenutno najvažnijih stvari za sigurnost života i imovine građana TK jer su uređena prava i obaveze policijskih službenika temelj pravne države.

 

Kolektivni ugovor, koji su potpisali Premijer TK Jakub Suljkanović i predsjednik Upravnog Odbora Sindikata policije TK Dževad Velagić, pokazuje da je Vlada TK, predvođena parlamentarnom većinom na čelu sa PDA TK, prva vlada nakon 20 godina koja je uspjela značajno unaprijediti preduslove za bolju javnu bezbjednost. Takođe, PDA BiH smatra i da Program kapitalnih ulaganja Vlade TK, koji obuhvata rekonstrukciju i objekta u krugu Kampusa UNTZ koji je dodijeljen na korištenje MUP-u TK, jasno pokazuje odlučnost Vlade TK da unaprjeđenjem statusa policijskih službenika unaprijedi i kompletnu sigurnost TK, a koja je jedan od osnovnih preduslova za privredni razvoj.

 

Izražavamo zadovoljstvo što je policijskim službenicima konačno regulisan i noćni rad, koji će se plaćati 40% više po satu, što su dobili otpremninu za odlazak u penziju koja će se određivati na osnovu posljednje isplaćene plaće, te što je svaki službenik dobio pravo na otpremninu od šest plaća.

 

Cijenimo što je Vlada TK, odnosno parlamentarna većina koja se zalagala za povoljnije uslove za policijske službenike, omogućila da se povećaju i plaće policajaca početnika koje će sada iznositi 790 KM, a koje su ranije bile 690 KM, kao i što su povećanje dobila sva četiri osnovna čina tj. službenici koji rade na terenu i koji su izloženi najvećim sigurnosnim rizicima.

 

PDA BiH će se putem svojih političkih predstavnika na svim nivoima nastaviti aktivno zalagati da se dodatno unaprijedi sistem sigurnosti, jer su sigurnost i ekonomske prilike ključni faktor za dobrobit građana TK, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom čestitamo Vladi TK na istrajavanju na borbi za interese naših građana, a policijskim službenicima želimo puno uspjeha u budućem radu.

 

Press služba PDA BiHBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!