Radnici TE Tuzla radit će u grupama po 14 dana u samoizolaciji u ovoj kompaniji

25.03.2020. 


Direktor Termoelektrane Tuzla Izet Džananović rekao je danas da je ova kompanija već duže vremena u režimu pooštrenih mjera zbog koronavirusa, a od jučer primjenjuju strožiju i do sada najsveobuhvatniju mjeru.

–  Uz saglasnost uprave Elektroprivrede BiH donijeli smo odluku o promjeni rasporeda rada i promjeni radnog vremena za radnike čiji je rad neophodan za kontinuiranu proizvodnju električne energije, toplinske energije Tuzle i  Lukavca, kao i  tehnološku baru koja je potrebna kompanijama poput Solane, Dite i drugih – rekao je Džananović.

Formirane su dvije grupe radnika i to na način da prva grupa boravi u Termoelektrani 14 dana i radi po principu 12 sati neprekidnog rada i 12 sati odmora.

–  Oni borave u prostoru koji je opremljen i pripremljen te tretiran kao prostor s posebnim mjerama po principima i mjerama samoizolacije. Treća lica ne mogu ulaziti u taj prostor niti radnici mogu iz tog prostora izlaziti vani. U tom prosotru su obezbjeđeni svi uslovi za održavanje lične higijene, za dnevni odmor, kao i uslovi da proces rada mogu obavljati na način kako je to propisano – kaže Džananović.

Druga grupa radnika boravi u svojim objektima stanovanja u samoizolaciji i ne smiju dolaziti u kontakt s osobama koje su bile u trećim zemlljama.

– Nakon 14 dana oni ulaze u prostor Termoelektrane Tuzla, a ova prva grupa radnika izlazi. Svaki radnik je prije ulaska potpisao izjavu koja je slična izjavi zdravstvenih institucija po pitanju pandemije – kaže Džananović.

Ovakav način rada od 14 dana u izolaciji podržali su i Sindikat Termoelektrane i radnici.

–  Jer znamo šta može nastati za uže i šire okruženje dođe li do poremećaja proizvodnje energije. To bi bile teške i složene posljedice. Mi smo poduzeli sve da proces proizvodnje teče kontinuirano i pouzdano – kaže direktor TE Tuzla.

Danas rade dva bloka Termoelektrane Tuzla, nesmetano se isporučuje električna energija, a uredno je i snabdijevanje ugljem.  Sigurna proizvodnja u TE Tuzla osigurana je za narednih nekoliko mjeseci, a poduzimaju se i  dalji koraci da se osigura sve ono što je neophodno za odvijanje procesa proizvodnje.  Za sada, kaže direktor TE Tuzla,  nije povećana potrošnja električne energije.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!