Priča za Dobro jutro – Ibrahim Prohić: Stanje je je*eno jer šutimo

03.07.2017. 


Jutro, jedan moj fb prijatelj mi kaže – već duže vrijeme očekujem od vas analizu o stanju u bh društvu. Američki predsjednik bi rekao o stanju nacije. Drugi opet kaže – pita li itko išta ovaj jebeni narod u jebenoj državi. Mi šutimo, a oni nas… Znate već šta je mislio…..
E, nisam predsjednik SAD, pa da govorim o stanju nacije. No, pošto prijatelj traži evo… Neću analizu već samo neke tvrdnje. Prva se odnosi na post ovog drugog prijatelja. Retoričko pitanje koje implicitno sadrži ocjene koje traži onaj moj prvi prijatelj…ukratko stanje je jebeno. A, ključno pitanje koje se nameće jeste zašto (nam) je tako odgovor je – zato što šutimo.


A rješenje – da bi nam bilo bolje nužno je da počnemo učestvovati u sopstvenom životu. Da ne šutimo, tj. da počnemo govoriti, da se pobunimo, ali s vizijom o korjenitim promjenama političke paradigme, modela vlasti, karaktera etabliranih politika, da preduzmemo akciju, da nam ponašanje i sistem vrijednosti ne budu po modelu političara. Jednostavnije da ne budemo kao oni.


Da bi se promjena desila nužno je da promjenimo sebe, da po strani ostavimo pitanja identiteta i simbolike, a da u fokus stavimo opšti interes i socijalna, odnosno klasna pitanja (sjećate se tog pojma). Promjena neće doći odnekud, niodkud. Promjenu nije dovoljno želiti. Ona, promjena, se mora proizvesti. Nema magijskog rješenja, pa da neko, nekako donese dobro. Pobunu bi trebalo početi pred pravosuđem. Dok ne počnu odgovorati oni koji to zaslužuju, tj. dok krivci ne budu kažnjeni, ne može se otvoriti proces promjena. Ako zakon (pravosudni sistem) ne funkcionira, moral (p)ostaje prazna ljuštura koja ne određuje ponašanje ljudi.


Da dodam, rat nije završen… rat protiv BiH, države, društva, njenih građana…protiv nerođene djece…Robovlasnika nema bez robova, diktature, bez podanika.


Znam da ova priča nije dobra na tašte, ali….prijatelj je tražio. Vi, ostali, ne morate ovo čitati…

 


piše: Ibrahim ProhićBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!