Predstavnici ambasade SAD-a posjetili Bukinje

13.10.2017.
Predstavnici ambasade SAD i Agencije za zaštitu okoliša SAD posjetili su naselje Bukinje kako bi se informisali o problemima zagađenja tla i zraka na ovom prostoru kao i o drugim problemima iz oblasti zaštite okoliša i čovjekove sredine.

Goran Stojak, stanovnik ovog naselja i aktivista koji već godinama upozorava na problem zagađenja i veoma loš odnos svih razina vlasti kada je u pitanju zaštita čovjekove sredine upoznao je članove delegacije o sve većem broju umrlih stanovnika na ovom području od malignih oboljenja. Također prezentirani su i podaci različitih analiza koje su rađene na prostoru ovog naselja, a koje su pokazale visoku koncentraciju otrovnih čestica i njihov direktan uticaj na čovjeka i njegovo zdravlje. Posebno je to izraženo u zimskim mjesecima kada Tuzla postaje jedan od najzagađenijih gradova u Europi.

Tokom posjete istaknuto je kako se godišnje izdvajaju ogromni novci za projekte unapređenja životne sredine, ali da to u praksi ne dovodi do smanjenja zagađenja!? Kao potpuno apsurdnu stvarnost stanovnici su naveli i to da naselja udaljena tek nekoliko stotina metara od TE Tuzla nemaju uspostavljen sistem daljinskog grijanja, čime bi se smanjili izvori zagađenja. Ocijenjeno je kako je takvo stanje za stanovnike neprihvatljivo i nelogično te jasno pokazuje vrlo nisku razinu svijesti ključnih političkih aktera o potrebi zaštite čovjeka i njegovog zdravlja.

Predstavnici veleposlanstva SAD iskazali su zanimanje za ovu problematiku te obećali da će nastaviti s praćenjem ispunjavanja obaveza kako zagađivača tako i vlasti kojoj je povjeren novac za realizaciju projekata koji će umanjiti daljnje zagađanje u Tuzli.​BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!