Podrška očuvanju kulturnog naslijeđa Tuzle i Užica kroz program prekogranične saradnje

08.02.2019. 


Grad Tuzla, u partnerstvu sa Gradom Užice, kao nosiocem projekta, te Opštinom Milići i Umjetničkom školom iz Užica, realizovati će Projekat “Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE”. Finansiranje i realizacija ovog projekta odvija se u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina (Instrument pretpristupne pomoći – IPA II).
Cilj projekta je unaprjeđenje kulturnog identiteta prekograničnog područja kroz efikasnu saradnju partnera iz Bosne i Hercegovine i Srbije na revitalizaciji kulturnog naslijeđa grada Tuzle i Zlatiborskog okruga .
Partneri će realizovati projektne aktivnosti u periodu od 18 mjeseci, počevši od 01. januara 2019. godine, u ukupnoj vrijednosti od 593.939.96 EUR, od čega su ugovorena sredstva Evropske unije u visini od 449.850,13 EUR. Ovaj iznos čini 75,74% ukupne vrijednosti projekta, dok će ostatak sredstava obezbijediti projektni partneri. Grad Tuzla će realizovati projektne aktivnosti u vrijednosti od 190.236,93 Eura, od čega je vlastito učešće kroz angažman i finansijski doprinos u vrijednosti od 46.151,48 Eura, a ostalo su grant sredstva EU.
U svrhu održavanja i promovisanja jedinstvene turističke ponude koju je Grad Tuzla razvio u okviru kompleksa Panonskih jezera, sadržaji postojećeg Arheološkog parka – Neolitsko sojeničko naselje i Geološke postavke Panonika u Tuzli biće obnovljeni i unaprijeđeni. Radovi podrazumijevaju rekonstrukciju drvene platforme, obnovu krovišta na nastambama, unaprijeđenje enterijera i unutrašnjeg sadržaja, te hortikulturno uređenje Parka, što će biti praćeno promotivnom kampanjom i edukacijskim aktivnostima.
Projekat NeoLIFE je osmišljen tako da obezbijedi funkcionalni model upravljanja arheološkim parkom u Užicu putem razmjene znanja i iskustava sa partnerima iz Tuzle, kao i unaprjeđenje projektnih partnera i zainteresovanih strana i unaprjeđenje neformalnog obrazovanja stanovništva svih starosnih dobi sa naglaskom na najmlađu populaciju.
Saradnja partnera na realizaciji svih projektnih aktivnosti će doprinijeti povećanju konkurentnosti obje lokalne samouprave na domaćim i inostranim turističkim tržištima.

Saopštenje za javnost – Podrška očuvanju kulturnog naslijeđa Tuzle i Užica kroz program prekogranične saradnjeBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!