Otvoren javni poziv za prodaju imovine TTU Tuzla (VIDEO)

24.10.2017.

Autor: boljatuzla/FENA
U toku je prodaja preostalog dijela imovine TTU, a u ponudi su objekt i zemljište sa infrastrukturom, nekretnine u Mramoru i zemljište u blizini jezera Modrac, ukupne vrijednosti oko 4,5 miliona KM.

Javni poziv je otvoren 19. oktobra, a rok za podnošenje prijava ističe 2. novembra.

Početna cijena Tvornice transportnih uređaja, odnosno objekta sa zemljištem i infrastrukturom je oko 2,5 miliona KM. Nekretnine u naselju Mramor prodaju se za oko 1.880.000 KM. Cijena zemljišta s devastiranim odmaralištem u Kiseljaku je oko 75.000 KM.

Dio imovine TTU-a ranije je prodat za oko šest miliona firmi TTU Energetik, koju su osnovali Elektroprivreda BiH i Rudnik Banovići. Zahvaljujući tim sredstvima svim radnicima je uvezan radni staž za 12 godina i to od 1997. do 2008. godine. Nakon toga TTU je nastavio plaćati obaveze za radnike do sredine 2014. godine.

– To znači da je ostalo još 16 mjeseci neuvezanog radnog staža i očekujemo da će se od dijela prodate imovine zatvoriti obaveze i za tih 16 mjeseci, tako da će radnici koji su dosad stekli uslove za penziju moći da ostvare to pravo – izjavila je stečajna upravnica TTU Alisa Bijedić.

Osim što je uvezano 12 godina radnog staža, isplaćeno je i osam minimalnih plaća za 236 radnika koliko ih je bilo prije otvaranja stečajnog postupka.

– U prethodnom lotu prodata je imovina, nekretnine i zemljište od čega su zatvorene obaveze za radni staž. Također je prodat veći dio mašina koje nisu imale hipotekarno pravo pa su se stekli uslovi da se od tih sredstava isplati tih osam plaća – kazala je Bijedić.

Stečajna upravnica je dodala da imaju još dva dijela TTU-a za prodaju, Upravna zgrada i sedam duluma zemlje u Tuzli u krugu Tvornice, ali s obzirom na neriješene imovinsko-pravne odnose i sudski spor, smatra da ovaj dio neće biti završen u skorije vrijeme.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!