Obilježena 26. godišnjica Armije RBiH u Tuzlanskom kantonu

16.04.2018. 


Okupljanjem bivših boraca Armije RBiH ispred sportske dvorane, defileom kroz grad, te Svečanom akademijom u Banovićima je održana ovogodišnja centralna manifestacija obilježavanja 15. aprila – Dana Armije RBiH za Tuzlanski kanton a u organizaciji Saveza demobilisanih boraca TK te lokalne Organizacije demobilisanih boraca Općine Banovići.

U  prisustvu građana opštine Banovići, predstavnika boračke populacije, te predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježju palim borcima i šehidima u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.

Delegaciju Vlade TK predvodio je premijer Jakub Suljkanović, a ispred Skupštine Tuzlanskog kantona prisutan je bio predsjednik Senad Alić.

Ovom prilikom je istaknut značaj obilježavanja značajnih datuma iz historije Bosne i Hercegovine, a 15. april Dan Armije RBiH je svakako jedan od tih datuma.

“Da nije bilo Armije RBiH i njenih hrabrih sinova ne bi bilo ni nas danas ovdje ni sutra. Zlo je prijetilo da nas istrijebi ali su tada golobradi mladići, radnici, seljaci stali u odbranu časti i dostojanstva čovjeka i države, u početku kroz teritorijalnu odbranu a ubrzo zatim i kroz jedinice Armije RBiH čiji ratni put dostojanstva i danas istražuju brojni svjetski eksperti. Očekujem od svih u ovoj zemlji, a posebno naših izabranih zvaničnika da ne dozvole da nam se borci za svoja prava bore po ulici, oni su zaslužili više i mi to “više” očekujemo već sutra. Ne tražimo mnogo, samo Zakon koji će obezbijediti minimum prava demobilisanim borcima za častan i dostojan život. Razumijemo Državu ali očekujemo da i ona nas razumije”- istakao je u svom obraćanju medijima Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boraca TK.

Na Svečanoj akademiji pored Fahrudina Hasanovića prisutnima su se još obratili i premijer Vlade TK Jakub Suljkanović, predsjednik Skupštine TK Senad Alić, ministar MUP-a TK Husein Topčagić, te načelnik Općine Banovići Midhat Husić.

Nakon svečane akademije uručene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucijama, a ove godine to su Vlada Tuzlanskog kantona, Rudnik mrkog uglja Banovići te Općina Banovići.

Nakon svih ceremonija upriličeno je i druženje boraca uz sportske igre i takmičenja na izletištu Mačkovac.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!