(Ne)potkupljivi ministar: Kako je „poslovao“ ministar Enver Bijedić dok je bio upravnik Carinarnice u Tuzli

13.10.2012.

Autor: M. Fazlić/slobodna-bosna.ba


Sedineta Karića, direktora firme Sidoil iz Srebrenika, krajem aprila 2010. godine Apelaciono vijeće Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH pravosnažno je osudilo na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 50 hiljada maraka.

 

Karić, kao direktor, i Senida Karić, kao osnivač Sidoila, sa još pet suradnika pravosnažno su osuđeni za produženo krivično djelo porezne utaje, a bavili su se uvozom tekstila iz Mađarske i Turske. U istrazi vođenoj u predmetu Sedinet Karić i drugi spomenuta su još neka lica, među kojima i ime tadašnjeg upravnika Carinarnice u Tuzli, Envera Bijedića, aktuelnog SDP-ovog ministra prometa i komunikacija u Vladi Federacije BiH.

 

U svojoj izjavi datoj službenicima Federalnog MUP-a početkom februara 2004. godine svjedokinja Selma Gubaljević dala je „sjajne „preporuke“ za dodjeljivanje ministarske pozicije Bijediću.

 

„Carinicima u Srebreniku, izvjesnom Mujkanu i Ismetu, plaćano je 1.500 KM po kamionu, a upravniku Carinarnice u Tuzli Enveru Bijediću 1.000 KM po kamionu. Ja sam lično donosila pare u koverti i carinicima i upravniku. Upravniku sam nekad pare donosila u hotel Bristol u Tuzli, a nekad u tuzlansko naselje Big Hilton ispred radnje ‘8. mart’. Ako bi se desilo da ne odnesem pare, iduće sedmice odmah bi nas posjetili revizori CAFAO-a i procjena robe užasno bi skočila. Jednom prilikom na prijedlog Dragana Stajića dogovorili smo se da ne platimo upravniku Carine Tuzla Enveru Bijediću i tada, prilikom carinjenja, svi kamioni iz ‘šoping ture’ iz Mađarske i Turske su stopirani, zadržani na carinjenju u Srebreniku četri, pet dana, a poslata nam je carinska revizija iz Tuzle. Carinska osnovica kretala se između 200 i 300 hiljada maraka tako da smo shvatili da mu moramo plaćati tih 1.000 KM po kamionu“, izjavila je inspektorima Federalnog MUP-a Selma Gubaljević.

Sličnu izjavu inspektorima dao je i Dragan Stajić rekavši kako mu je i Sedinet Karić ispričao da podmićuje carinike i da je davao novac nekom Enveru Enki, upravniku Carinarnice u Tuzli.

M. Fazlić/slobodna-bosna.baBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!