Nastavljen štrajk tuzlanskih doktora, ostvaren dijalog s ministarstvom (VIDEO)

13.11.2017.

Autor: boljatuzla/FENA 


Štrajkački odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (SSDMiSTK) nastavio je generalni štrajk, uz napomenu da je uspostavljanjem dijaloga s resornim ministrom pokrenut proces pregovaranja i da je to veliki pomak u odnosu na dosadašnje stanje.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić održao je dva sastanka s predstavnicima Strukovnog sindikata što je, kako navode iz Sindikata, dokaz da su priznati za socijalnog partnera u Tuzlanskom kantonu.

– Problem na području TK je reprezentativnost ovog strukovnog sindikata, nadam se da će to uskoro biti riješeno, da bi mogli nesmetano početi pregovore. Zasad vodimo dijalog i gledamo na nađemo rješenje na zadovoljstvo obje strane, i da bi štrajk bio prekinut – rekao je Hadžiefendić.

U Kantonu Sarajevo doktori su potpisali kolektivni ugovor i sada se očekuje potpisivanje u još jednom kantonu da bi se mogao potpisati kolektivni ugovor na nivou Federacije BiH.

– Nama je drago da smo napravili kontakti s ministrom zdravstva i da su počeli razgovori. Naš se broj povećava, imamo nove kolege, sada nas ima oko 930 članova i nadamo se da će naša reprezentativnost biti riješena – kazala je predsjednica SSDMiSTK Nermina Kravić.

Po riječima ministra Hadžiefendića, ministarstvo zdravstva svakodnevno dobija izvještaje o stanju u javnim zdravstvenim ustanovama, a u vezi sa štrajkom.

– Sve usluge se pružaju, naročito hitni slučajevi nisu uskraćeni za usluge. Malo je povećan priliv pacijenata s primarnog nivoa prema Univerzitetskom kliničkom centru, ali za sada nije ništa previše i nadamo se da će biti riješeno – istakao je Hadžiefendić.

Iz Sindikata doktora medicine i stomatologije napominju da i oni svakodnevno prate stanje na terenu, te da nisu zabilježeni nikakvi problemi.

– Nastojimo da pacijenti što manje osjete štrajk i da se hitni slučajevi adekvatno zbrinjavaju – navela je Kravić.

I narednih dana, kao podrška kolegama koji su u štrajku, članovi ovog sindikata u UKC Tuzla, koriste polusatnu pauzu za štrajk upozorenja.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!