Nastavljen program zapošljavanja ljekara i stomatologa u TK-u

23.01.2020. 


Trogodišnji projekat zapošljavanja doktora medicine i stomatologije u javne i privatne zdravstvene ustanove u 2020. godini, koji Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona realizira u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja TK, doživio je svojevrtan nastavak. S obzirom na to da su svoje prvo iskustvo počeli u septembru prošle godine, ove godine su potpisali ugovore o nastavku programa.

Ministrica zdravstva TK-a Dajana Čolić kazala je da su predviđena kumulativna sredstva za daljnje plaćanje do 12 mjeseci za 73 mlada doktora u iznosu od 1,7 miliona KM.

Iz Ministarstva trenutno ne mogu potvrditi na koji način će slični projekti biti realizirani u ovoj godini.

– Ukoliko ne budemo mogli predvidjeti sredstva, iznaći ćemo neki modus za zapošljavanje ovih kadrova, da li preko Službe za zapošljavanje ili Zavoda – pojasnila je ministrica Čolić.

S obzirom na sveopću pojavu odlaska medicinskih radnika u zapadnoevropske zemlje, u resornom ministarstvu svjesni su važnosti potrebe za zadržavanjem ovakvog profila visokoobrazovanog kadra. Upravo zbog toga, ističe ministrica Čolić, potreba za o ovim projektima još je i veća.

– Prema mojim informacijama, većina mladih ljekara i ostane zaposleno u tim ustanovama s kojima se potpiše ugovor. To je i bio primarni cilj, da zaustavimo odlazak kadrova i da im osiguramo radna mjesta – kazala je Čolić.

Kako bi rad 73 mlada ljekara i stomatologa bio adekvatno vrednovan, po Kolektivnom ugovoru u zdravstvu oni primaju prosječnu plaću za ovu stručnu spremu, navode iz Ministarstva zdravstva TK.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!