Memorijalni centar Srebrenica-Potočari – Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine

12.12.2019. 


Memorijalni centar Srebrenica-Potočari nedavno je pokrenuo akciju prikupljanja predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama genocida, ili preživjelim žrtvama genocida koje su boravile u Srebrenici od 1992. do 1995. godine.

Obavještavamo javnost, da je Udruženje građana „Žene Srebrenice“, koje okuplja porodice žrtava genocida, jučer doniralo Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari na trajno čuvanje oko 2.000 fotografija ubijenih žrtava genocida. Članice udruženja su godinama prikupljale fotografije, u nastojanju da sačuvaju identitet žrtava i sjećanje na njih.
Tokom naredne sedmice Memorijalni centar Srebrenica-Potočari će preuzeti fotografije žrtava genocida koje u svojoj arhivi posjeduje udruženje „Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa“.

Ovom prilikom još jednom pozivamo udruženja i porodice žrtava genocida, koji posjeduju fotografije ili predmete svojih najmilijih da ih doniraju Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari na trajno čuvanje. Fotografije mogu biti donirane lično, u digitalnom obliku putem slanja na službenu e-mail adresu Memorijalnog centra (info@potocarimc.org) ili uručene nekom od udruženja registrovanih u Tuzli i Sarajevu.

Iako je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici sudski dokazana i nepobitna činjenica,  svjedoci smo da to negatorima genocida ne predstavlja ništa. Lažima i obmanama pokušavaju se iskriviti historijski utvrđenje činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima srednjeg Podrinja. Ovih dana smo se imali priliku uvjeriti u to. Zbog toga Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, kao institucija koja je i osnovana sa ciljem da čuva sjećanja na žrtve genocida, poziva sva udruženja i sve članove porodica ubijenih žrtava da se uključe u projekte koje je pokrenuo Memorijalni centar  u zadnjih mjesec dana. Cilj je samo jedan da se istinom, činjenicama i dokazima odupremo negatorima genocida i sljedbenicima ratnih zločinaca, i da se nikad i nikome više ne ponovi Srebrenica.

 

 BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!