Let's Do It – „Pluća grada“ bogatija za 200 novih sadnica

13.11.2017. 


Volonterska akcija sadnje drveća „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ realizovana je u četvrtak, 09.11.2017. godine na području Grada Tuzla.

Terensku akciju „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je inicirala upravo naša zemlja u okviru svjetskog pokreta „Let's Do It World“ s ciljem pošumljavanja zemljišta, očuvanja zelenih površina te edukacije društva o značaju šuma. Lokacije koje su obuhvaćene ovogodišnjom akcijom sadnje su mali park kod Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, park kod Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta te park u naselju Dragodol.

Našim terenskim akcijama, kako sadnje drveća tako i čišćenja ilegalnih deponija otpada, već pet godina nastojimo promjeniti sumornu svakodnevnicu Bosne i Hercegovine. Cilj nam je da potaknemo mlađe i starije generacije da učešćem u projektima poput ovog daju simboličan doprinos poboljšanju ambijenta u kojem živimo. S ponosom možemo reći da smo pokretačka snaga pozitivnih društvenih promjena u našem gradu i našoj zemlji, ali na tome nećemo stati. Naše djelovanje nastavljamo i u narednoj godini, u još većem obimu, ali nam u ostvarenju zacrtanih ciljeva treba još veća podrška širih društvenih masa.“izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let's Do It Tuzla“.

Fotografija 2 - sadnja 2017

Učenici JU Srednja medicinska škola Tuzla, JU OŠ Tušanj, JU OŠ „Miladije“ te JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla zajedničkim snagama zasadili su 200 sadnica bijelog bora, smrče i čempresa.

Nesebičnu podršku od samog početka djelovanja projekta u našem gradu pruža i Gradska uprava Tuzla sa svim relevantnim službama i preduzećima. U saradnji sa JKP „Komunalac“ Tuzla, u potpunosti je obnovljen park kod Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, gdje su postavljene nove klupe, kante za otpad te je izvršeno i niveliranje terena uz kreiranje cvjetnjaka.

Ovogodišnja akcija podržana je i od strane akademske zajednice. Pored stavljanja fokusa na pošumljavanje zelenih površina u blizini visokoškolskih ustanova, u akciju su uključeni i studenti Univerziteta u Tuzli.

 

Fotografija 6 - sadnja 2017

Na globalnom nivou akcije poput ove smanjit će stepen ekoloških promjena, dok na lokalnom nivou imaju ogroman značaj jer je Tuzla jedan od najzagađeniji gradova, a ovim aktivnostima doprinosimo čišćem zraku što stvara ljepše i ugodnije mjesto boravka za naše građane, ali i studente ovog fakulteta“, izjavio je prof. dr. Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Akciju „Let's Do It –milion sadnica za 1 dan“ podržali su kompanija „Eko život“ d.o.o, Bingo City Center, Fabrika cementa Lukavac, Rudarski institut Tuzla, NLB Banka, te druge brojne društveno odgovorne kompanije i javne institucije.

Let's Do It“  projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 180 177 volontera, koji su očistili oko 13 200 tona otpada i zasadili 410 211 sadnica raznih vrsta drveća.Projekat „Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 114 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 16.000.000 volontera.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!