Knjiga.ba: Stižu novi zanimljivi naslovi iz naše knjižare

09.02.2020. 


Najbolji način da prekratite čudljive dane ove zime je uz knjigu, a mi vam predlažemo par naslova koji će vam sigurni smo pomoći u tome.

Tanja Stupar Trifunović – Otkako sam kupila labuda

Novi roman dobitnice Evropske nagrade za književnost.
Neodoljiv roman o ljubavi i rastanku.
Kroz cio roman Otkako sam kupila labuda Tanja Stupar Trifunović vodi jaku i uskomešanu priču o zabranjenoj ljubavi i o ludilu strasti. Pri tome, pažljivo su motivisani postupci junakinja, njihova rastrzanost u košmaru savremenih svakodnevnih okolnosti, njihova razapetost između strasti i nužnosti, između ljubavi i tabua, između zadatih okolnosti i prekoračenja.
Junakinje romana upućene su intenzivno jedna na drugu u razmjeni strasti i napetosti, ljubavi i mržnje, svađe i sklada, unutrašnjih potreba i izgovorenih i neizgovorenih strahova.
U njihovom odnosu vidi se ne samo čudo ljubavi i strasti nego i čudo modernih strahova i sav zijev generacijskih raskola i razlika.
U izvrsnim dijalozima junakinja u romanu zgušnjava se, ubrzava i izoštrava atmosfera jednog nerazrešenog, pa utoliko i uzbudljivijeg odnosa.
Odličan, efektan, iznijansiran i dobro komponovan roman.

istorija_pcela

Maja Lunde – Istorija pčela

Da li možete da zamislite svijet bez pčela?
Roman Maje Lunde uznemirio je cio svijet mračnim upozorenjem o sudbini planete koja je neizbježna ukoliko dozvolimo da pčele izumru kao vrsta. Spajajući prošlost, sadašnjost i budućnost „Istorija pčela” plete epsku priču o tri generacije pčelara i izazovima sa kojima se susreću u pokušaju da obezbjede što bolji život svojoj djeci. Vilijam, biolog koji živi u Engleskoj s kraja 19. vijeka, ima ideju o revolucionarnoj košnici koja će zauvijek promjeniti pčelarstvo i upisati njegovo ime u istoriju; Džordž, savremeni pčelar iz Amerike u nevjerici posmatra svoje košnice iz kojih pčele kao da su isparile; Tao, Kineskinja koja 2098. godine, kada su pčele odavno izumrle, živi od oprašivanja cvjeća, žrtvovaće sve što ima kako bi pronašla nestalog sina.

piknik_pored_puta

Arkadij StrugackiBoris Strugacki – Piknik pored puta

Prvi put objavljen 1972. godine, Piknik pored puta se i dalje smatra jednim od najvećih romana naučne fantastike.

Nakon što su vanzemaljske sile iznenada posjetile planetu Zemlju i za sobom ostavile tragove, mjesta posjete, nazvana Zone, postaju prostor na kom se susreću ljudsko i vanzemaljsko, racionalno i volšebno. Zbog osobina koje se graniče sa magijom Zone postaju predmet interesovanja ne samo naučnih nego i političkih, vojnih i kriminalnih organizacija koje na različite načine pokušavaju da se domognu skrivenih artefakata. Zbog opasnih i okultnih sila kojima su Zone ispunjene jedini koji se upuštaju u potragu i istraživanje sada nepoznatog prostora jesu stalkeri – ljudi spremni ili primorani da žrtvuju svoje i živote svojih najbližih kako bi došli do ostvarenja najvećih želja.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.baBoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!