Gradonačelnik Tuzle učestvovao na konferenciji Čist zrak za sve

25.10.2017.
U okviru obilježavanja dana Ujedinjenih nacija, a na poziv rezidentne koordinatorice Ujedinjenih nacija u BiH, Sezin Sinanoglu, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, prisustvovao je jučer u Sarajevu (u utorak, 24.10.), konferenciji “Čist zrak za sve”. Na Konferenciji je učestvovalo više od 100 gostiju iz Bosne i Hercegovine i inostranstva, a uvodna obraćanja su imali rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mato Franjičević, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, te ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić. Konferencija je posvećena kvalitetu zraka, u kontekstu ciljeva održivog razvoja, a teme koje su se najčešće spominjale, uglavnom su bile one koje se tiču zagađenja zraka i sprečavanja zagađenja. Ovom konferencijom željela se prenijeti poruka o važnosti zaštite životne sredine, pogotovo u vrijeme kada svjedočimo sve većim zagađenjima zraka i velikoj nestašici vode. U okviru Konferencije su održane tri sesije: Stanje kvalitete zraka i glavni uzroci zagađenja zraka i povezanih klimatskih promjena, Prepoznavanje posljedica: Uticaji kvalitete zraka na zdravlje i ekosisteme i Zagađenost zraka u urbanim sredinama: najbolje prakse u prevenciji i dogovoru.

Gradonačelnik Tuzle je učestvovao u radu treće sesije, na koju je pozvan kako bi govorio na temu Strategije i planovi grada Tuzle-multisektorski aspekti, u okviru koje je predstavio strategije i planove Grada Tuzla, sa naglaskom na aktivnosti na smanjenju i sprečavanju zagađenja zraka, u različitim sektorima, a posebno u oblasti proširenja mreže daljnskog grijanja, uređenja saobraćaja i utopljavanja zgrada. Ovom prilikom, gradonačelnik je upoznao prisutne sa rezultatima u oblasti širenja sistema daljinskog grijanja, prema kojima je u Tuzli, broj korisnika sistema daljinskog grijanja u zadnjih 15 godina gotovo udvostručen, od 14.000 korisnika 2001. godine, porastao je na oko 24.000 korisnika u 2017. U ovom periodu je gotovo utrostručena dužina vrelovodne mreže, sa 67 km 2001. na oko 170 km 2017. godine, a površina grijanog prostora je udvostručena: sa 970.000 m2 povećana je na 1,8 m2. “Naše slijedeće aktivnosti su usmjerene na širenje mreže toplifikacije i na individualne objekte, kako bi se smanjila potrošnja energenata koji zagađuju zrak i mi ćemo nastaviti istim tempom raditi i na realizaciji ovih projekata, ali pored toga, za čišći zrak u Tuzli, najvažnije je da se na postrojenja Termoelektrane Tuzla postave filteri za odsumporavanje, a očekujemo da će se izgradnjom Bloka 7 voditi računa o ugradnji filtera najviših standarda”, izjavio je, između ostalog, gradonačelnik Imamović.

Konferencija “Čist zrak za sve”, predstavljala je inicijalnu aktivnost  UN AIR Quality Initiative and Response (UN A.I.R) – UN Inicijative i odgovori vezano za kvalitet zraka, grupe UN agencija u Bosni i Hercegovini, fokusiranih na uspostavljanje platforme za kvalitetu zraka na svim nivoima u BiH, sa fokusom na zagovaranje i uspostavljanje političkog razumijevanja i posvećenosti rješavanju problema, a vezano za Održive razvojne ciljeve (Sustainable Development Goals SDG).BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!