Građani Tuzle: “Dišemo samo što moramo”

13.01.2020. 


Neformalna grupa građana Tuzle za srijedu uvečer zakazala je ponovno mirno okupljanje na Trgu slobode zbog enormnog zagađenja zraka koje je u ovom gradu prisutno svake zime.

Građani znaju da zrak zagađuje Termoelektrana u Tuzli, ali svi oni s kojima smo razgovarali ističu kako veliki, ako ne i najznačajniji doprinos zagađenju zraka daju individualna ložišta.

Diše se, valja disati, ali sve teže. Plućni sam bolesnik i najteže podnosim ovo zagađenje. Izlazim samo kada moram” – kaže Izet Helić, stariji građanin Tuzle.

Iako je Tuzla ostala bez velikih industrijskih postrojenja, Ljiljana Murgić smatra kako su glavni zagađivači individualna ložišta.

Zrak je grozan, ne može se izdržati. U Tuzli je stvarno katastrofa. Spominju Sarajevo, spominju druge gradove, a Tuzla je najzagađeniji grad na svijetu. Kretanje sam svela na minimum, izlazim samo kada moram” – kaže Ljiljana Murgić.

Džemal Avdić, koji je teško pokretan, samo u nuždi izlazi napolje u toku zimskih dana…

Prilikom šetnje dobijem gušenje, gorčinu neku, osjećam stvarno zagađenost zraka. Nije bilo ovako ranijih godina. Uzrok zagađenosti su neispravna vozila, imaju ljudi koji lože sve i svašta” – ističe Džemal Avdićm, piše “Avaz”.

Jutro u Tuzli je osvanulo hladno i maglovito. Iz Zavoda za javno zdravstvo su uputili apel i preporuke građanima od kojih traže da smanje boravak na otvorenom te da izbjegavaju prostore u kojima se konzumiraju cigarete i nargile. Također, apelirali su na građane da u svojim individualnim kotlovnicama obrate pažnju na to kakav ugalj ili druga čvrsta goriva lože.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!

 


Dobro došli!
Portal BoljaTuzla.ba vam daje mogućnost da iznesete svoje mišljenje, ideje, rješenja, probleme, najavite događaj u vašoj okolini - jednostavno: BoljaTuzla.ba je vaš medij!

Podržite nas na Facebook-u!